Még nem dőlt el a Fidesz néppárti tagságának sorsa

Három peremfeltételhez ragaszkodik a Fidesz az Európai Néppárttal való tárgyalásban: a keresztény kultúra védelméhez, a nemzetállamok tiszteletben tartásához és a migráció megállításához.

Judi Tamara (Brüsszel) -Kárpáti András
2019. 12. 16. 7:20
null
Manfred Weber szabadulna a magyaroktól Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Annyit tudunk mondani, mint eddig: három peremfeltételhez ragaszkodunk az Európai Néppárttal való tárgyalásban: a keresztény kultúra védelméhez, a nemzetállamok tiszteletben tartásához és a migráció megállításához – mondta lapunknak Hollik István kormányszóvivő, aki Manfred Weber hét végi kijelentéseire reagált. Hollik szerint a Fidesz pártcsaládban maradása e feltételek teljesítésétől függ.

A magyar sajtóban is nagy visszhangot kapott, hogy az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a hét végén a német Spiegel hasábjain üzent a Fidesznek. – Orbánnak lépnie kell! – fogalmazott Weber, majd kifejtette: a magyar kormánypárt ez idáig nem használta ki a lehetőséget arra, hogy tisztázza magát a felfüggesztéséhez vezető ügyekben. A bajor politikus most is a Közép-Európai Egyetem ügyét, továbbá a hazai törvényalkotást nevezte meg vitás pontokként.

Manfred Weber szabadulna a magyaroktól
Fotó: Kurucz Árpád

Ismert, a Fidesz idén március óta felfüggesztett tagsággal működik az Európai Néppártban. A pártcsalád, illetve a magyar kormánypárt is egy három-három fős csoportot jelölt ki a tagság kérdésének rendezésére, a tárgyalások a delegációk között most is folyamatosak.

A belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering, illetve az osztrák Wolfgang Schüssel alkotta néppárti trió heteken belül elkészíti a jelentését, amelyek alapján legkorábban január közepén, legkésőbb február elején döntés születik a tagság sorsáról. Donald Tusk, az EPP nemrég megválasztott elnöke január végéig határozna, és előtte feltehetőleg Orbán Viktorral is tárgyalni fog.

A magyar miniszterelnök az utóbbi hónapokban kétszer ült asztalhoz a néppárti delegációval. Legutóbb, amikor a kérdésben nyilatkozott, a politikai ideológiától tette függővé a Fidesz jövőjét. – Amennyiben visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, talán az EPP-ben folytatjuk – mondta a kormányfő, akinek korábban kiegyensúlyozott viszonya volt Manfred Weberrel.

A kapcsolat azután mérgesedett el, hogy a bajor nem akart a magyar voksokkal az Európai Bizottság elnöke lenni, mire a magyar miniszterelnök hivatalosan is kihátrált mögüle. Weber azóta is számos alkalommal nyilatkozott kritikusan a Fideszről.

Utóbbi amiatt is érdekes, mert a kormánypárt az EPP európai parlamenti delegációjában továbbra is teljes jogú tagságot élvez. Sőt a magyar a gyengülő támogatottságú néppárt negyedik legerősebb nemzeti delegációját adja.

Szakértői álca

Az Európai Bizottság és a német–belga tandem folyamatosan keresik a módját, hogy a jogállamiság helyzetét értékeljék az EU tagállamaiban – írta Szánthó Miklós a RemMix portálon megjelentetett, angol nyelvű cikkében. Az Alapjogokért Központ igazgatója három hazánkat támadó, a CEU-hoz köthető professzor publicisztikájára reagálva kifejtette, a liberálisok a saját véleményüket – egymást körbehivatkozva – mindig szakértői megszólalásnak igyekeznek beállítani, míg a konzervatív válaszokat politikai indíttatásúnak bélyegzik. Az Alapjogokért Központ igazgatója kifejtette, a liberálisok csak annyiban hajlandók elfogadni a politikai változásokat, amennyiben azok az ő ideológiájuk mentén zajlanak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió által hazánknak juttatott források fele visszavándorol nyugati cégekhez, ezért azok megvonása értelmetlen volna. (CS. I.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.