Megbocsát a tanárnő az őt megkéselő diáknak

Mindent bevallott és megbánt H. András Csaba, a győri iskolai késelő, aki nem emlékszik rá, mit is tett pontosan. A háttérben pszichés problémák sejlettek fel, hiszen már testi jelei voltak annak, hogy a 17 éves tanuló nem bírta feldolgozni a teljesítménykényszer okozta stresszt. A fiú ügyvédjétől tudjuk: a szülők mindenben kitartanak a letartóztatott gyerekük mellett.

2019. 12. 09. 6:53
null
A 17 éves fiú kitűnő tanuló volt Fotó: Kisalföld/H. Baranyai Edina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudja felidézni a 17 éves H. András Csaba, hogy pontosan mit tett csütörtökön, amikor egy rossz jegy ­miatt megkéselte 51 esztendős osztályfőnöknőjét Győr egyik iskolájában. Ennek ellenére mindent bevallott és megbánt. Az asszonyt több szúrás érte a hátán, az alkarján, amit műteni is kellett, ez utóbbi miatt a sérülések nyolc napon túl gyógyulóknak minősülnek. Az emberölési kísérlet megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett diákot szombaton letartóztatta az illetékes nyomozási bíró. A fiút a győri börtönben, felnőttektől elkülönítve tartják fogva.

A tanárnő, B.-né N. Mónika a napokban várhatóan elhagyhatja a kórházat, felgyógyulása azonban hosszabb időt vesz majd igénybe, a lelki sérülései azonban talán soha nem gyógyulnak be. A hétvégén meglátogatta őt a támadó édesapja; a szülő és a tanárnő hosszú percekig zokogott, majd az utóbbi azt mondta, kész megbocsátani támadójának.

A 17 éves fiú kitűnő tanuló volt
Fotó: Kisalföld/H. Baranyai Edina

Faragó Péter, H. András Csaba védője azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a fiú vallomása és viselkedése alapján gondolja azt, hogy tettét teljesen beszűkült tudatállapotban követte el. Arra emlékszik csak, hogy óra közben felállt az asztalától, majd arra eszmélt, hogy ül a tanári székben és a kést odaadja diáktársának. Az ügyvéd szerint a pontos diag­nózist az igaz­ságügyi elmeszakértő fogja felállítani a fiú­ról.

Az előzmények azonban pszichés problémákról tanúskodnak. András jelezte ugyanis a szüleinek, hogy a nagy iskolai nyomás miatt gyomorrontása van, minden ízében remeg, hogy teljesíteni tudja a saját magának kitűzött célokat. A gyerek ugyanis valóban kitűnő tanuló, a csütörtökön megtámadott tanárnőjétől kétszer is jutalomkönyvben részesült a kiemelkedő teljesítménye miatt. A szülők a gyerek jelzésére pszichiátert kerestek, a jövő hétre volt időpontjuk hozzá.

A család egyébként egy Tapolca közeli településen él, ahol a szülőket dolgos, rendes embereknek tartják, és nem értik, mi történhetett Andrással. Faragó Pétertől tudjuk, hogy a szülők mindenben kitartanak a letartóztatott gyerekük mellett. „Bármi is jön ezután, András a gyermekünk marad”, mondták a letartóztatás után az ügyvédnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.