Menesztik a fővárosi kertészet vezetőjét

Az ellenzéki szivárványkoalíció a hét végén is folytatta fővárosi tisztogató akcióját: most a Főkertet csaknem tíz esztendeje vezető Szabó Józseftől szabadulnának meg. Szabó helyére úgy írtak ki álláspályázatot, hogy az érintettet állítólag nem is tájékoztatták, szakmai szervezetekkel nem konzultáltak, és utódjának– akivel szemben nem elvárás, hogy kertészeti szakember legyen – mindössze négy munkanapot hagytak a jelentkezésre.

Magyar Nemzet
2019. 12. 16. 6:18
Szabó József
Szabó József csaknem egy évtizedig állt a cég élén Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Harminc évvel a rendszerváltozás után egy eldugott felhívásból ma megtudhattuk – ahogy az öt nappal korábban előkészített aljas lejárató cikkből következtetni lehetett (…) –, hogy a Főkertet politikai támadás fogja érni. A harminc évből közel egy évtizedet Szabó József vezette a kertészszakma budapesti bástyáját.

Az álzöld új budapesti vezetés elfelejtette vele közölni, hogy eztán nem kérnek a szakmai vezetésből – így reagált a szakmai-közéleti ügyekben gyakran megnyilatkozó, de kormánypárti elfogultsággal véletlenül sem vádolható Megyeri Szabolcs kertészmérnök arra, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat alattomosan, a jelenlegi vezető értesítése nélkül írt ki pályázatot, amiben új vezérigazgatót keres a Főkert élére.

Megyeri Szabolcs szerint a körülmények arra utalnak, hogy a főváros kertészeti cégének élére politikai, nem pedig szakmai kinevezett kerül majd. Ezt valószínűsíti, miként azt közösségi oldalán bemutatta, a pályázat szűkre szabott határideje: a jelentkezést és a pályaművet december 20-ig kell leadni.

Szabó József csaknem egy évtizedig állt a cég élén
Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vagyis, csupán „négy munkanapja van az amúgy nyilvánvalóan kijelölt politikai érdekeket kiszolgáló új vezetőnek, hogy az előre megírt és rá kiírt pályázatot beadja” – fogalmazott a szakember, kiemelve, hogy „az új vezetőnek nem kell kertésznek lennie, elég, ha közgazdasági, jogi vagy műszaki végzettsége van”. Megyeri azt is elgondolkodtatónak találta, hogy Karácsonyék elfelejtették megkérdezni a kertész-, tájépítész, faápoló szakmát, mielőtt az állás meghirdetéséről döntöttek.

– Budapest új kamuzöld vezetésének tehát az első konkrét tette a Főkert szakmai lefejezése, meghatározhatatlan politikai érdekkörök kezébe juttatása – vonta meg a mérleget a felháborodott kertészmérnök, akinek bejegyzése nyomán a Hvg.hu megkereste a Városházát, ahol megerősítették, hogy valóban keresik a Főkert új vezérigazgatóját.

Ismert, hogy az ellenzéki városvezető legutóbb a Főtáv vezérigazgatóját távolította el. Mitnyan György 2015 óta irányította a céget. Múlt héten pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőjét, Albertet menesztették posztjáról. A fővárosi kulturális szférában is tisztogatás kezdődött, a Szabad Tér Színházat már tizenöt éve sikeresen irányító Bán Teodóra szerződését csak február végig hosszabbította meg a főváros, de folyamatos a támadás az Újszínház jobboldali igazgatója, Dörner György ellen is. A vállaltan kormánypárti Nemcsák Károly vezette József Attila Színház felügyelőbizottsági elnökének pedig a volt SZDSZ-es pártkatonát, Vásárhelyi Máriát nevezte ki a főváros.

A cégvezetők leváltására Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy reagált: tisztogatás van, de a főváros döntése, hogy melyik vállalata élére kit nevez ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.