Női szervezetek kérik: sehol ne játsszák Gothár rendezéseit

Minden színház vegye le a műsoráról Gothár Péter ­rendezéseit addig, amíg nem történik meg a rendező zaklatási ügyének alapos kivizsgálása – közölték nőszervezetek képviselői, bejelentve: az ügy érdekében online petíció is indul. Palkovics László miniszter Máté Gábor színházigazgató és a színművészeti vezetőinek felelősségéről beszélt.

Magyar Nemzet
2019. 12. 05. 7:20
KIRÁLY Nóra; GOTHÁR Péter
Szőnyi Kinga (balra) és Király Nóra a zaklatás ellen emelte fel szavát Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma Magyarországon egyetlen nőnek sem szabad átélnie olyan zaklatást, amely a hírek szerint ebben a színházban megtörtént – mondta tegnap a budapesti Katona József Színház előtt a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke. Szőnyi Kinga kiemelte, hogy Gothár Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a jövő generá­cióit is tanítja, ezért most számos szülő fél elengedni gyermekeit az egyetem falai közé.

– A magyar színművészet nem veszítheti el azokat a tehetséges lányokat, fiúkat, akik nem akarnak ilyen közegben tanulni – jegyezte meg.

– Megengedhetetlenek a Katonában történt atrocitások, és hogy ezekről mit sem tudni, valamint az is, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem saját maga akarta vizsgálni Gothár Péter oktatói tevékenységét – jelentette ki az érdekszövetség elnöke. Szőnyi Kinga elmondta: amennyiben a jövőben hasonló eset történik, ugyanígy fellépnek majd.

Szőnyi Kinga (balra) és Király Nóra a zaklatás ellen emelte fel szavát
Fotó: MTI/Mónus Márton

Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója közölte: az egyesület online petíciót indít a www.noiszem.hu honlapon, azt kérve, hogy sehol ne játsszák Gothár Péter rendezéseit.

A figyelemfelkeltő akcióra azért van szükség, hogy minél több emberhez eljusson ennek az esetnek a híre – fűzte hozzá. Király Nóra hangsúlyozta: szeretnék, hogy ne maradjon következmények nélkül az ügy, és ezzel talán másokat is megmenthetnek a zaklatástól. Emlékeztetett, hogy Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója elismerte, hogy már egy éve tud a zaklatásról, de a jelek szerint erről az egyetemet nem értesítette, noha tanít ott.

– Az, hogy egy színház igazgatója, Máté Gábor már egy éve tud arról, hogy a színház egyik rendezője zaklatja az ottani kollégákat, és nem tesz semmit az ügyben, nem elfogadható.

Ez az ő vezetői felelőssége, és ahogy látom, ez valószínűleg bűncselekmény is – mondta Palkovics László az Atv.hu kérdésére. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője ugyanakkor emlékeztetett, hogy két évvel ezelőtt volt már egy ilyen eset a színművészeti egyetemen, akkor Marton László esetében az egyetemen a vizsgálat lezárásáig felfüggesztették az oktatói tevékenységét, és az egyetem lerakta annak az alapjait, hogy az ilyen esetek elkerülhetők legyenek, illetve erkölcsileg felelősségre vonható legyen, aki ilyesmit elkövet. – Várjuk meg, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye.

Egyelőre egyfajta szóbeszéd, hogy ott is történhetett valami, hiszen a rendező tanít a színművészeti egyetemen is. Ha az egyetemen is történt hasonló eset, mint a színházban, akkor annak az egyetemen is személyi következménye kell hogy legyen, akár a dolgot elkövető, akár az azt eltussoló egyetemi vezető vonatkozásában – mondta az Atv.hu-nak Palkovics László.

Korábban több fideszes politikus is azt mondta, hogy a Katona és a Színművészeti vezetőinek is távozniuk kell a Gothár-ügy miatt, amelyről lapunk is részletesen beszámolt. Eszerint a Katona november 19-én közleményben tudatta, hogy kitiltottak valakit a színházból, és ezután nem dolgozhat náluk, mert több emberrel szemben átlépte az erkölcsi határokat.

Később kiderült, hogy Gothár Péter rendező keveredett szexuális zaklatási ügybe, amit egyébként ő maga ismert be. De kiderült az is, hogy maga a zaklatás egy évvel ezelőtt történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.