Orbán Viktor: Epeömléseket kapok, nem kérdéseket

Ismét frappáns válaszokat adott Orbán Viktor az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában, amikor ellenzéki képviselők igyekeztek fogást találni a miniszterelnökön.

Bákonyi Ádám
2019. 12. 10. 16:58
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője Kásler Miklóst bírálva arról faggatta a miniszterelnököt, hogy komolyan gondolja-e, hogy kórházat épít hazánk Kenyában, valamint onkológiai központot Vietnamban. – Önöknek Magyarország az első, vagy Kenya? Vagy Vietnam? – kérdezte Jakab.

Nem kérdéseket kapok, hanem epeömléseket – reagált Orbán Viktor, aki válaszában arra figyelmeztetett: helyes lenne, ha tiszteletteljesen beszélnének Kásler Miklósról, aki többet tett a rákosokért, és több beteget mentett meg, mint a Jobbik frakció együttvéve. A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy Jakab gyógyíthatatlan feltűnési viszketegségben szenved és pusztán provokál, amit viszont jámbor türelemmel fognak viselni a jövőben is. Megjegyezte, hogy miután a Jobbik összeállt Gyurcsányékkal, a Fidesz maradt az egyetlen jobboldali néppárt.

Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt, hogy a Privátkopó egyik cikke szerint a NAV 850 milliós csalás miatt nyomoz a győri roma kisebbségi önkormányzatnál. „Igaz-e, hogy nyomozás folyik a győri roma önkormányzat vezetője ellen?” – kérdezte.

- Értem, hogy év vége közeledik, és sokan ledobják a láncot – reagált Orbán, aki értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a lap értesülését kellene kommentálnia. Azt viszont üdvözölte, hogy a hatóságok végzik a munkájukat. A kormányfő közölte: egyrészt nincs tudomása az ügyről, de ha lenne is, folyamatban lévő eljárást akkor sem véleményezne.

– Jogszerűen lezárt ügyekről tudok nyilatkozni, ilyen a Medgyessy-kormány idején történt Czeglédy-ügy. De tudomásom szerint Győrben ma egyetlen büntetőügy folyik, az pedig az Ön pártját érinti, amihez gratulálok – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Csárdi Antal (LMP) azt kérdezte a miniszterelnöktől: mi a véleménye arról, hogy a Gothár-ügy miatt a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté zaklatószínháznak nevezte a Katonát, ezzel az általánosítással pedig mindenkit megsértett, így például Bodrogi Gyulát is.

- Szép nap a mai. Először egy dühkitörés, majd egy Privátkopó, most meg azt kéri tőlem, kommentáljam a frakcióvezetőm szavait, aki itt ül mellettem. Forduljon hozzá – válaszolt Orbán. Hozzátette: ha Csárdi azt kérdezné tőle, hogy mit gondol a magyar színészekről, akkor a válasza az lenne, hogy róluk csak a legnagyobb elismeréssel tud beszélni. – Ha pedig már Bodrogi Gyulát említette, akkor most Süsü jut az eszembe – jegyezte meg.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról kérdezte a kormányfőt, miért nem jelölhetett az ellenzék tagokat a Médiatanácsba. Válaszában Orbán egyértelművé tette, hogy a Médiatanács nem tartozik a kormány hatálya alá, a tagok megválasztása kifejezetten parlamenti kompetencia.

Csányi Tamás (Jobbik) arról beszélt, hogy Farkas Flórián és Simonka György után most újabb fideszes politikus, Boldog István keveredett büntetőügybe. – Mi lesz Boldog István sorsa? – kérdezte.

- Látható következménye van annak, hogy a Jobbik összeállt az állampárt utódaival – reagált Orbán hangsúlyozva, hogy demokrácia lévén a kormánynak nincsen hatásköre büntetőügyekben, erről Polt Péter Legfőbb Ügyészt lehet kérdezni. A miniszterelnök elismerte, hogy egyes eljárások fideszeseket érintenek, de felhívta a figyelmet arra, hogy más ügyekben pedig jobbikosok ellen nyomoznak, melyekről a kormány sem tesz fel kérdéseket. – A Jobbik az egyetlen párt, amit szőröstül-bőröstül megvásároltak, amiért a korábbi elnöknek el kellett tűnnie a közéletből, amihez szintén gratulálok – tette hozzá Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.