A sarki fénytől a pesti toronyházakig

Rizsavi Tamást a tökéletes fotók elkészítésén kívül a vonatok és a közlekedés érdekli igazán: amikor nem a gépét kattintgatja, akkor mozdonyvezetőként dolgozik a MÁV-nál. Rizsavi Tamás arról is híres, hogy egy-egy kép elkészítéséhez olyan helyekre mászik fel, ahonnan eddig nem sok kép készült, legyen az a Szent Gellért-szobor vagy épp az Országház teteje. Idén a budapesti toronyházak, Norvégia és San Francisco meghódítását tervezi. A fotós sajátos perspektívából készített alkotásaival nemrég a Magyarország 365 fotópályázat közönségdíját is elnyerte.

2020. 01. 20. 13:09
null
A Magyarország 365 fotópályázat közönségdíját is elnyerte a fotós Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rizsavi Tamást lassacskán senkinek sem kell bemutatni. A fotós-mozdonyvezetőnek több százezer követője van a Facebookon, merész képeivel pedig nemcsak a közösségi médiában, hanem kiállításokon is lehet találkozni. Legutóbb ő nyerte a Magyarország 365 fotópályázat közönségdíját A Duna mosolya című képével, amely több tízezer alkotás közül lett a publikum kedvence. Rizsavi lapunknak elmondta, hogy több díjat is nyert már, korábban például a Metropol fotópályázatain sikerült elcsípnie helyezést, de más országos kiírásokon is aratott sikert. A Magyarország 365 fotópályázat eredményhirdetésére késve érkezett, és viszonylag hamar távozott is a kötelezettségei miatt, de az ott kiállított legjobb képek közül néhányat ő is izgalmasnak talált.

– A közönségdíjat nyert fotóm a Visegrádi-hegységben, a Prédikálószéken készült – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rizsavi Tamás. Mint elmondta, a kép elkészítéséhez két órát kellett gyalogolnia a hegycsúcsra, majd közel két órát visszafelé, mert a Prédikálószékhez nem vezet autóval járható út. – A tökéletes kép elkészítéséhez meg kellett várni, hogy száraz legyen az időjárás; az utómunka mindössze tíz percet vett igénybe – mondta.

Rizsavi Tamás legtöbb képe Magyarországon készült. Egyes rajongói szerint a képein látszódik a hazaszeretet, vagyis hogy kifejezetten azt szeretné megmutatni, mennyire különleges hely Magyarország. – Ez teljes mértékben így van – erősítette meg a fotós, aki kiemelte, hogy mi, magyarok sokat vitázunk egymással, sok az ellentét, de ő szeretné megmutatni az ország jó oldalát. – Itt vagyok 28 évesen, és eszem ágában nem lenne külföldre menni dolgozni, jól boldogulok a mozdonyvezetéssel és a fotózással – említette két szenvedélyét.

Rizsavi képeit elnézve is nyilvánvaló, hogy egyik kedvenc témáját a vonatok, a különböző járművek és általában a közlekedés jelenti. – Mozdonyvezetőként dolgozom a MÁV-nál, amiről megoszlanak a vélemények. A vonatok fotózásával az is a célom, hogy úgy mutassam be a vasutat, hogy akik nem szeretnek vasúton utazni, azok is azt mondják: „Hű, ez nem rossz!” Talán meg is lehet szerettetni velük – fejtette ki. Rizsavi Tamás egyébként nem tartja magát profi fotósnak, egyszerűen csak szeret kattintgatni. – Mivel elvégeztem a fotóssulit, ezért papírforma szerint nem vagyok amatőr, de profinak sem mondanám magam – emelte ki. – Maximum azt mondanám, hogy elszánt vagyok és esetenként nem normális – viccelt arra utalva, hogy egyes képek elkészítéséhez extrém helyekre is felmászik.

– Régen a vonatokról készült képeimhez kellett felmászni fákra, gyárépületekre, villanyoszlopokra és rádióadó-tornyokra. Ebből jött az ötlet, hogy ha ezt megcsinálhattuk vidéken, akkor miért ne lehetne Budapesten is – mesélt Rizsavi a kezdetekről, hozzátéve, hogy csak egy-egy jó kép kedvéért kezdett el mászni, korábban nem volt hasonló hobbija. Azóta közzétett olyan képeket is, amelyet a Szent Gellért-szobor tetejéről készített, nemrég pedig hongkongi felhőkarcolók párkányának szélén üldögélve készített pár sorozatot.

A Magyarország 365 fotópályázat közönségdíját is elnyerte a fotós
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Egy-egy helyszín kiválasztása sokszor a véletlenen múlik. Régen csak illegálisan másztam, az utóbbi években már átgondoltabban csinálom. Mostanában igyekszem engedélyt kérni – mesélte a fotós, kiemelve, hogy sokszor a megbeszélés ellenére sem hivatalos a dolog. – A részletek műhelytitoknak számítanak – tette hozzá.

Amikor a legnehezebb képéről kérdeztük, először a közelmúltbeli, hongkongi kalandjait említette, ahol idegen terepen, illegálisan másztak fel magas helyekre a barátaival, ám szerinte a csillagjárás fényképezése is sok nehézséget okozhat, mivel bármikor jöhet néhány felhő, amely tönkreteheti az addigi munkát. – Kirívóan nehéznek a Parlament tetejének megmászását mondanám – mesélte 2015-ös kalandjáról Rizsavi Tamás. – Nehéz volt elintézni, hogy felmehessünk oda, de végül engedélyezték – mesélte egyik legimpozánsabb kép- és videósorozatáról.

A fotós népszerűségének egyik titka, hogy nagyon jól menedzseli magát a közösségi médiában – persze amellett, hogy olyan helyekre mászik fel, ahova fotós addig nem vagy csak nagyon ritkán merészkedik. – Rengeteg időt kell rászánni egy jó közösségimédia-oldalra, már az elejétől kezdve ki kell ismerni a követőidet és az igényeiket. Egy-két havonta elő kell állni új tartalommal, hogy fenn tudd tartani az érdeklődést. Fontos, hogy a kiposztolt képek valamiért aktuálisak legyenek – mondta a fotós, aki kiemelte, hogy egyedül, segítség nélkül kezeli a közösségimédia-felületeit.

Erre az évre már számos projektet betervezett, úti céljai között szerepel az Egyesült Államok, Svájc és Norvégia, természetesen a magyarországi helyszíneken kívül. Az USA-ban San Francisco a célpont, abban reménykedik, hogy sikerül elkapnia a pillanatot, amikor a Golden Gate-híd félig kilátszik a ködből. – Ilyenkor drónnal nagyon érdekes képeket lehet csinálni – mondta.

Izlandi útja óta kedvelt témája lett a sarki fény. – Izlandon szerencsénk volt, nagyon erős anyagot hoztunk haza, ami nagyot dobott a Facebook-oldalam látogatottságán is – mondta Rizsavi, aki hasonlóan jó képeket szeretne készíteni a jelenségről, ezúttal Norvégiában. A hazai projektjeiről szólva kiemelte: Budapesten sok minden épül, például több toronyház, és ezeket már ki is szemelte magának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.