Bérlakásépítési program jöhet

2020. 01. 16. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„El kell érnünk, hogy húszas évei második felében minden dolgozó fiatal megteremthesse első saját, önálló otthonát akár bérlakásban, akár saját tulajdonban” – mondta Fürjes Balázs a Népszava tegnapi számában megjelent interjúban.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár három olyan eszközt említett, amellyel segíteni lehet a pályakezdő fiatalok, fiatal házasok lakhatását.

Az egyik javaslat szerint a jó közösségi közlekedésű, kihasználatlan, köztulajdonban lévő területeken megvalósuló építkezésekre újra ötszázalékos lakásáfát vezetnének be. Felmerült, hogy a barnamezős, lepusztult állami-önkormányzati területek felhasználását elősegítő programokat indítanának.

Fürjes beszélt egy olyan új bérlakásprogram indításáról is, amely az aktív generációkat, azon belül is az átlagjövedelem körül keresőket célozza, felkínálva a tulajdonszerzést is. Kiemelte: mindezek megvalósításához az első lépés az lehet, hogy felmérik a budapesti lakhatási helyzetet.

Az államtitkár szerint lakhatás és lakásügy kérdésében muszáj tenni valamit, hiszen, mint mondta, az elmúlt öt évben duplájára emelkedtek a lakásárak, ezzel viszont nem tudtak lépést tartani a bérek. „A drága lakhatás pedig késői családalapításra készteti a fiatalokat. Budapest öregszik és fogy, miközben 9000 lakás áll üresen, a belvárosban pedig az üzleti hasznosítás került előtérbe, így a történelmi belváros kiürült. Közpolitikai feladat ezen változtatni” – mondta a kormánypárti politikus.

A lakhatás és az ingatlanpiac kapcsán Fürjest megelőzően Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn, a Növekedés.hu oldalon megjelent cikkében a jelenlegi helyzet tarthatatlanságáról írt.

A Magyar Nemzet az államtitkár által felvetett ötletekkel megkereste az ellenzéki vezetésű fővárost is, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként az önkormányzati választás kampányában lakhatási válságról beszélt Budapesten. A Párbeszéd társelnöke korábban többször felszólította a főváros korábbi vezetőségét, hogy adják ki bérlőknek az üres önkormányzati lakásokat, illetve a kormány indítson bérlakásépítési programot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.