Egyre több a nyugdíjas a világhálón

Bárki csatlakozhat ezentúl az Idősügyi infokommunikációs programhoz, akinek van internete és számítógépe – tájékoztatta lapunkat Jeneiné Rubovszky Csilla. Az V. kerületből indult, országossá vált program az elmúlt években olyan sikeres volt, hogy a kormány úgy döntött: 2022-ig meghosszabbítja az idősek életminőségét javító projektet.

2020. 01. 13. 10:39
A kormány meghosszabította az Idősügyi infokommunikációs programot Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A következő három év többek között arról is szól majd, hogy minél több olyan idős embert tudjunk bevonni a programba, akiknek ugyan van számítógépük és internet-hozzáférésük, de nem használják. Szeretnénk lehetővé tenni, hogy az idősek egymással is kapcsolatba kerülhessenek. Már jelenleg is több tematikus csoportunk van a közösségi oldalakon, így mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt, vagy akár részt vehet a Skype-on keresztül tartott reggeli tornán is – sorolta a program folytatásáról szóló terveket a Belváros alpolgármestere, az ötletgazda Jeneiné Rubovszky Csilla.

A Budapest V. kerületében kidolgozott Idősügyi infokommunikációs program 2017 tavaszán vált országossá, amelynek révén ötezer 65 év feletti, egyedül élő idős ember otthoni számítógép-használata vált lehetővé közel 480 hátrányos helyzetű településen. A 116 településközpontban kialakított diszpécserszolgálatban országos szinten közel ezer közfoglalkoztatott dolgozott, akik munkájuk során a programban részt vevő nyugdíjasok informatikai készségfejlesztését segítették, majd a magabiztos géphasználat elsajátítását követően internetes alkalmazások segítségével tartották velük napi szinten a kapcsolatot.

A Belvárosból kiinduló kezdeményezést először az Emberi Erőforrások Minisztériuma, később pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálta, és a kormány most úgy döntött: 2022 végéig meghosszabbítja és a hatékony megvalósítás érdekében annak végrehajtására a Belváros önkormányzatát kérte fel.

A kormány meghosszabította az Idősügyi infokommunikációs programot
Fotó: Havran Zoltán

Az alpolgármester emlékeztetett: a magyar lakosság 19 százaléka elmúlt 65 éves, az előrejelzések szerint 2030-ra pedig már minden negyedik honfitársunk idősebb lesz 65-nél, míg a 80 éven felüliek száma meghaladja majd a 600 ezret. A kormánynak ezért is fontos a program, amelyről az eddigi hatásvizsgálatok megállapították, hogy minden résztvevőjének életminőségére kedvező hatást gyakorolt. A statisztikák szerint ma már a hatvan év felettiek mintegy fele szívesen tölti idejét a világhálón, sőt a nyolcvan felettiek több mint tíz százaléka is előszeretettel ül a számítógép elé.

– Míg a mai fiatalok beleszületnek a digitális világba és emiatt sok esetben társas kapcsolataik sérülnek, addig a szépkorúaknál az a tapasztalat, hogy az internethasználat segíti kapcsolati hálójuk, azon belül is családi kapcsolataik újraépítését – mutatott rá Jeneiné Rubovszky Csilla. Hozzátette: – Az elkövetkezendő három évben legfőbb célunk, hogy szolgáltatásunkat a magányenyhítés-egészségmegőrzés-biztonság pillérekre építve további elemekkel bővítsük.

Okosotthonok

Mintaprogram indult a főváros V. kerületében, amely azt vizsgálja, miként segíthetik az okosotthonok az idős emberek életét. Amennyiben az elvárások és remények beigazolódnak, a fejlett digitális eszközhálózatok kiépítésével elkerülhetővé, de legalábbis elhalaszthatóvá válhatna, hogy a szépkorúaknak bentlakásos intézménybe kelljen költözniük. Digitális gyógyszeradagoló, hűtőszekrény-nyitásérzékelő, a fizio­lógiai állapot monitorozása, aktivitás és mozgás mérése, eszméletvesztés-riasztás, betörésérzékelő, tűz- és szén-monoxid-jelző – ezeknek az eszközöknek köszönhetően az idősko­rúak akár egyedül is teljes életet élhetnének, és biztonságos körülmények között maradhatnának minél tovább a saját otthonukban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.