Nő a zöldfelület aránya a Városligetben

A Városliget parkjának teljes rehabilitációjára a kormány mintegy 15 milliárd forintot szán, ekkora összeget még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra – jelentette ki lapunknak Gyorgyevics Benedek. A Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról is, hogy a park növényzetének felújítása során december végéig 124 új, egészséges és ligethonos fát ültettek el.

2020. 01. 24. 5:50
null
Érden nagyon várták az útfelújításokat, de botrányok nélkül Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb ötezer négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak – tájékoztatta tegnap a Magyar Nemzetet Gyorgyevics Benedek. A Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a parkban az elmúlt évtizedekben a zöldfelület rovására megnövekedett beton- és aszfaltfelületek csökkentésének első lépéseként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát leszűkítik hat méterre.

– Tegnap a betonfeltörés tavaly ősszel elindított munkálatainak második szakasza kezdődött meg, amellyel várha­tóan 2020. február végére készülnek el. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad – tette hozzá a vezérigazgató, aki szerint a teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert fognak visszazöldíteni a ligeti betonutak rovására.

Csökkentik a beton- és aszfaltburkolatok nagyságát
Fotó: Teknős Miklós

Beszámolt arról is, hogy a park növényzetének felújítása során december végéig 124 új, egészséges és ligethonos fát, mások mellett platánokat, nyugati ostorfákat, európai bükköket, kocsányos tölgyeket ültettek el a parkban.

– A novemberi és decemberi enyhe időben a Városligeti körúton 12, a Rondó környezetében 47, az Ifjúsági sportpályák vonzáskörzetében hét, míg a népszerű Nagyjátszótér mellett 58 fát ültettek el a szakemberek – sorolta Gyorgyevics Benedek.

A szakember azt is elmondta, hogy az ültetési helyeket a Városliget teljes megújítását szolgáló tájépítészeti terv alapján határozták meg, amelyet a Kopaszi gát és a Várkert Bazár kertészeti terveit is jegyző Garten Studio alkotott meg.

– A Liget Budapest projektnek köszönhetően eddig már közel hetvenezer négyzetméternyi zöldfelületet varázsoltunk újjá – összegezte a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics Benedek kifejtette: a parkfejlesztés eddigi eredményeinek köszönhetően a közönség már birtokba vehette a megújított Vakok kertjét, a környező iskolák igényei szerint kialakított ifjúsági sportpályákat, a városligeti kutyás élményparkot, illetve a főváros egyik legnagyobb, 13 ezer négyzetméteres játszóterét, ahol már több mint nyolcvanezer család fordult meg.

– Mindezeknek köszönhetően a liget zöldfelületi aránya jelentősen, a mai 60 százalékról 65 százalékra nő – tette hozzá a vezérigazgató, kiemelve, hogy a Városliget parkjának teljes rehabilitációjára a kormány mintegy 15 milliárd forintot szán, ekkora összeget még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.