időjárás 21°C Klotild 2023. június 3.
logo

Orbán Viktor felméri a választókerületek helyzetét

Baranyai Gábor - Borsodi Attila
2020.01.14. 05:50
Orbán Viktor felméri a választókerületek helyzetét

Az elkövetkező két hétben Orbán Viktor miniszterelnök minden fideszes választókerületi elnökkel konzultál, értékelik az eddigi eredményeket és szó lesz a következő időszak feladatairól is. Úgy tudjuk, a pártelnök kíváncsi arra is, milyen fejlesztésekre készülnek a választókerületi vezetők. Közben megkezdődött a parlament tavaszi ülésszakának nyitányát – február 17-ét – megelőző miniszterelnöki évértékelő és a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének szervezése is.

A tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök január végéig a Fidesz mind a 106 – 18 budapesti és 88 vidéki – választókerületi elnökével találkozik. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a pártelnök-kormányfő elsősorban az elnökök által képviselt választók véleményére, a helyi igényekre kíváncsi.

Forrásunk nem cáfolta, azonban nem tartotta időszerűnek a Hvg.hu informá­cióját, mely szerint a jövőben nem lehet választókerületi elnök az, akinek kormányzati tisztsége is van, hogy minden erejét a körzetére összpontosítsa. Úgy fogalmazott: nincs még itt a 2022-es ország­gyűlési választás kampányának ideje. Úgy tudjuk, hogy a választókerületi elnököktől előzetesen annyit kértek, készítsenek listát arról, hogy milyen fejlesztéseket terveznek indítani a választókerületben.

Újabb évértékelőre készül a miniszterelnök, tíz év kormányzás tükrében
Fotó: Havran Zoltán

Arról lapunknak eltérő informá­ciói vannak, hogy a miniszterelnök milyen sorrendben egyeztet a választókerületi elnökökkel: akad, aki szerint a kormányfő névsor alapján veszi sorra a megyéket, míg mások úgy fogalmaztak, Orbán Viktor véletlenszerűen rendeli be a politikusokat, és tárgyal velük. Úgy tudjuk, a megbeszélések a hét végén is folytatódnak.

A Fidesz vasárnap közleményt adott ki, mely szerint a kormányzati ciklus felénél járva Orbán Viktor értékelő megbeszéléseket folytat a pártszövetség valamennyi választókerületi elnökével; a találkozón szóba kerülnek az eddig elért eredmények és a következő időszak kormányzati feladatai is.

A meghallgatás azzal is összefügg, hogy a miniszterelnök a múlt csütörtöki évindító Kormányinfón kijelentette, hogy a három országos választás kampányának lezárultával a kabinet két éven át minden erejét a kormányzati munkára tudja össz­pontosítani. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy két fontos kérdésben is nemzeti konzultáció keretében kérik ki a választók véleményét.

Közben zajlik az Országgyűlés február 17-én kezdődő tavaszi ülésszakát hagyományosan megelőző miniszterelnöki évértékelő és a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének szervezése. Az idei évértékelő beszédnek külön jelentőséget ad, hogy tíz éve kormányoz a Fidesz–KDNP-szövetség Orbán Viktor vezetésével, így a miniszterelnök várhatóan átfogóbb elemzésre készül, kiemelve az ország szuverenitásának erősítéséért tett lépéseket.

Tavaly az előző évekhez képest korábban, február 10-én tartotta meg 21. évértékelőjét Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban. A Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjai néhány nappal később, Balatonalmádiban tanácskoztak, ahol meghallgatták a kormányfő zárt körben tartott beszédét is.

Legutóbb, az őszi ülésszak idején, az önkormányzati választásokat követően, október 16–17-én tanácskoztak a kormánypárti képviselők Balatonalmádiban, akkor többek között a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről, a közel-keleti konfliktus migrációs kihatásairól és a Magyar falu programról volt szó.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.