időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Szervezett akcióval próbáltak áttörni a migránsok a határon

Szemán László János
2020.01.29. 06:05
Szervezett akcióval próbáltak áttörni a migránsok a határon

Az éjszakára lezárt röszkei átkelő épületét védő fegyveres biztonsági őr figyelmeztető lövéseire hátrált meg az a hetvenfős migránscsoport, amely tegnap hajnalban próbált betörni Szerbia felől az országba. Az őr segítségére sietve egy percen belül lezárták a térséget a mobil határrendészek és katonák, majd hét kilométeres mélységben is blokkolták a környéket. A négy bejutott migránst elfogták.

Működött a határvédelmi rendszer kedd hajnalban, amikor illegális bevándorlók próbáltak meg áttörni a magyar határon – jelentette ki tegnap Pintér Sándor, miután Orbán Viktor miniszterelnök részvételével rendkívüli megbeszélésre hívták össze a migrációs munkacsoportot.

A belügyminiszter közölte:

már múlt héten voltak arról információik, hogy több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyaror­szágra. A rendőrség azonban felkészült, és bebizonyosodott: senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni

– szögezte le.

Papp Károly, a Belügyminiszté­rium közbiztonsági főigazgatója ismertette a történteket: öt óra húsz perckor Röszke két közúti határátkelőhelynek először a bal-, majd a jobbszárnyán próbáltak meg erőszakosan, csoportosan bejutni migránsok az ország területére.

A hatóság emberei tegnap délre elfogták azokat is, akik szétszóródtak a környéken. Ők súlyos büntetésre számíthatnak
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A rendőrök az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, ám öt óra harminc perckor mintegy hetvenfős csoport ismét megkísérelt bejutni hazánk területére, az átkelő kerítését le is szaggatták.

Az altábornagy kiemelte:

miután a felszólításokra nem reagáltak, az éjszakára lezárt átkelő épületét biztosító egyik fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le, amire megtorpantak és a többségük visszafordult Szerbia felé.

Néhányan azonban szétszóródtak a határ területén, ezért a rendőrök a térséget mintegy hét kilométeres mélységben lezárták. Délre mind a négy bejutott migránst elfogták és ügyész jelen­létében kihallgatták őket. Az erőszakos, illegális határátlépés miatt súlyos büntetésre számíthatnak.

Az altábornagy közölte, hogy Csongrád és Bács-Kiskun megyében tegnap hajnalban hat helyszínen további 71 fő kísérelt meg bejutni Magyarország területére, sikertelenül. Hozzátette: a hatóságok gyors és sikeres reagálása bizonyította, hogy szinte lehetetlen bejutni az országba illegálisan, és akinek mégis sikerül, órák alatt kézre kerül.

Kerítésre cserélik a drótakadályt Röszkénél – nincs esélyük a próbálkozóknak
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője tegnap a tömeges próbálkozásról szólva az M1 aktuális csatornán megjegyezte:

a migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli határon, ezért próbálkoznak tömegesen. Ráadásul felkészültek, hiszen mobilalkalmazások, szórólapok segítik az útjukat, valószínűleg felkészítették őket

– tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a hajnali esemény kirívó, erőszakos, csoportos áttörési kísérlet volt, amelyet fia­tal férfiak hajtottak végre, szemmel látható szervezettséggel egy emblematikus helyszínen – utalt a 2015-ös röszkei csatára a főtanácsadó.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.