időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Új tulajdonosa lett a nagyobb HM-cégeknek

Haraszti Gyula
2020.01.14. 13:21
Új tulajdonosa lett a nagyobb HM-cégeknek

Egy törvénymódosítás szerint a jövőben a Honvédelmi Minisztérium helyett az állami vagyonért felelős miniszter gyakorolja a tulajdonosi jogokat a négy legnagyobb honvédségi cég felett. Hosszú távon össze is vonhatják ezeket a társaságokat.

Elvették január elsejétől a Honvédelmi Minisztériumtól (HM) a nagyobb honvédségi cégek felügyeletét – derül ki egy törvénymódosításból. Az állami vagyonról szóló törvény módosítása szerint a tulajdonosi jogokat az idei évtől a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt., a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt., a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM Ei Zrt.) felett az állami vagyonért felelős miniszter, vagyis Bártfai-Mager Andrea gyakorolja.

Szakértők szerint a legnagyobb érvágást a honvédelmi tárca számára a HM Ei Zrt. elvesztése jelentheti, mivel ez a társaság gyakorlatilag a honvédségi vagyon kezelőjeként működött, és jelentős árbevételeket produkált az elmúlt években. A társaságon keresztül bonyolítottak le ugyanakkor több közbeszerzést is az utóbbi években a honvédség számára, például nyári gyakorlóruhákat vettek a katonáknak 3,7 milliárd forintért, beszereztek egy szállítórepülőgépet is katonai célokra, de a társaság fogja karbantartani és javítani a rendőrségnek vett új helikoptereket is. A cég tulajdonosi jogainak gyakorlása azért is érzékeny kérdés, mert jelenleg a HM Ei Zrt. bonyolítja a HM vagyonkezelésében lévő, honvédelmi célra feleslegessé vált ingatlanok értékesítését is. A legutolsó pénzügyi beszámolók szerint a társaság jegyzett tőkéje majdnem elérte a kétmilliárd forintot, a nettó árbevétele pedig több mint 64 milliárd forint volt. A HM Ei Zrt. ugyanakkor mintegy 4300 embernek ad munkát, például olyan őrző-védőknek, akik korábban szintén katonaként szolgáltak.

A gödöllői járműjavító üzemnek is új gazdája lett
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Érdekes fejlemény a HM Currus Zrt. tulajdonosi jogainak átadása is, hiszen a cég hivatalosan a honvédség egyetlen harcjárműjavító üzeme. A Magyar Honvédség számára ugyanakkor új harckocsikat és páncélozott harcjárműveket szereznek be, és vélhetően ezeket már új hangárokban akarják állomásoztatni, karbantartani és javítani. Az átadás érdeksérelmeket is okozhat, mert a náluk tevékenykedő szakemberek között sok a nyugállományú vagy aktív katonatiszt.

Miközben a nagyobb HM-társaságok tulajdonosi jogait átadják, egy rendelet szerint továbbra is a HM-nél maradnak a kisebb cégek, például a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.