Veszélyt jelent ránk a migrációs paktum

A tagállamoktól vonna el hatóköröket az Európai Parlament Renew Europe nevű liberális frakciója által nemrégiben közzétett migrációs tervezet, amely ­NGO-k, köztük Soros-szervezetek közreműködésével intézményesítené az illegális migrációt a lapunk által megkérdezett elemzők szerint. A paktumban foglaltakat a Renew Europe-tag Momentum is képviselheti.

2020. 01. 22. 13:21
Migrants intercepted off the coast of Gran Canaria arrive aboard a Spanish maritime rescue boat at the port of Arguineguin.
A liberálisok ismét rá akarják erőltetni a bevándorlókat Európára Fotó: BORJA SUAREZ Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament liberális csoportja, a Renew Europe nemrégiben közzétett migrációs csomagja a Soros-tervből ismert több elemet is tartalmaz. A Momentumot is a sorai közt tudó frakció dokumentuma egyebek mellett jelentősen megkönnyítené az állampolgárság megszerzését a bevándorlók számára, és az NGO-knak is központi szerepet szánna a migráció koordinálásában.

– A Renew Europe migrációs tervezete egy komolytalan, fókusz nélküli dokumentum, nem tisztázott, mit akar elérni. Ami bizonyosan elmondható róla, az az, hogy liberális szemléletű – jelentette ki lapunknak Boros Bánk Levente, a Médianéző Kft. vezetője. Szavai szerint a paktumból kiolvasható mindaz, ami ellen Magyarország küzdött az elmúlt években. – Így a tagállamoktól elvont hatóköröket nem választott szervezeteknek, NGO-knak juttatnák, amelyek ezáltal ellenőrzést kapnának az Európába irányuló bevándorlás felett. Amellett, hogy ez antidemokratikus, a nemzeti szuverenitást is gyengíti – fejtette ki az igazgató.

A liberálisok ismét rá akarják erőltetni a bevándorlókat Európára
Fotó: Reuters

Boros Bánk Levente arra is felhívta a figyelmet, hogy az Emmanuel Macron francia elnök-féle szövetségnek a dokumentumban foglalt hivatalos álláspontját a soraikban ülő Momentum is képviseli, és a magyar belpolitikában is ennek megfelelően politizálnak.

– Egy színtiszta migránspárti dokumentumról van szó, amelynek vehemenciája alapján úgy tűnik, a liberális szövetség ismét eltökélte magát, hogy ráerőlteti a bevándorlókat Európára – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Szavai szerint a tervezet olyan jelenségnek tekinti a migrációt, amin nem lehet és nem is kell változtatni, és amit mindenkinek el kell fogadnia. – A demográfiai és munkaerő-problémákat nem is próbálnák belső forrásokból megoldani, eleve adottnak veszik, hogy a migráció jelenti ezekre a gyógyírt. Annak sem látni nyomát, hogy a dokumentum tekintettel lenne a tagállamok véleménykülönbségére, tisztelné a tagállami önrendelkezést – fejtette ki az elemző. Egy kifordult világképről árulkodik – folytatta –, hogy a program úgy képzeli el az embercsempészet elleni fellépést, hogy az EU monopolizálná ezt a piacot, és saját maga szervezné meg a migrációt a kontinensünkre.

– A liberális képviselőcsoport a dokumentummal világosan kiáll a minden tagállamra vonatkozó kvótarendszer mellett, annak ellenére, hogy ez a terv már többször is megbukott és elvetették. Bár a tervezet az elosztást európai szinten vázolja, az integráció felelősségét szinte teljes egészében a tagállamokra hárítja. Emellett a dokumentum minden esetben a bevándorlót védi és részesíti előnyben a többségi társadalommal szemben, a migránsok irányába nem ír le még minimumelvárásokat sem. A migrációval kapcsolatos biztonsági kockázatokról, például a párhuzamos társadalmak kialakulásáról sem esik szó – fogalmazott Pócza István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.