Civil kör: A nemzeti konzultáció szinte már hungarikumnak tekinthető

Kiemelten fontosak a nemzeti konzultációk, hiszen lehetőséget adnak arra, hogy a magyar társadalmat bevonják a döntési folyamatokba azáltal, hogy az állampolgárok kifejtik a véleményüket a jelentős kérdésekben. Erről is beszélgetett a Hír TV Civi kör című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Szakács Árpád újságíró, Simon János politológus és Németh Alajos rockzenész Szabó Anett műsorvezetővel.

Forrás: Hír TV2020. 02. 17. 14:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb nemzeti konzultáció indul tavasszal, amelynek keretében egyebek között a börtönbizniszről és a gyöngyöspatai ügyről is kikéri az emberek véleményét a kormány. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint olyan kérdésekről van szó, amelyek foglalkoztatják a közvéleményt, hiszen évek óta születtek olyan ítéletek, amelyek borzolták a kedélyeket. Példaként hozta fel a vörösiszap-pert, a lúgos orvos esetét, a Cozma-gyilkosság perét, az olaszliszkai-ügyet, illetve a tatárszentgyörgyi gyilkosságot.

Amikor kiderül, hogy az elkövetők valamiféle kártérítésben részesülnek azért, mert nem elégedettek a fogvatartásuk körülményeivel, miközben az áldozatok kárpótlása nem történik meg, az mindenképpen kérdéséket vet fel

– emlékeztetett az űrkutató.

Simon János szerint nincs kizárva, hogy Brüsszelből nagy támadás indul abban az esetben, ha a kormány kellő felhatalmazást kap a nemzeti konzultáció révén, s arra fognak hivatkozni, hogy a kabinet nem tartja tiszteletben a bírósági döntéseket.

A nemzeti konzultációt azért tartja egyedülállónak, mert az állampolgárok így „hozzászólhatnak” a politikához, teret ad az új generációnak is arra, hogy kifejtse a véleményét.

A nemzeti konzultáció szinte már hungarikumnak tekinthető, hiszen a polgárok nem csak a választás évében mondhatják el a véleményüket, hanem a két választás között is

– tette hozzá Németh Alajos rockzenész.

Szabó Anett felvetésére, hogy az ellenzéknek vannak-e válaszai az emberek igazságérzetét sértő fontos kérdésekre, Szakács Árpád úgy vélte, nekik komoly szerepük leginkább az emberek hergelésében van. Az újságíró a nemzeti konzultáció legfontosabb részének azt tartja, hogy a társadalmat áthassa a probléma lényege.

Sok egyéb ügy van még, amit érdemes lenne megvitatni, kiemelten fontosak az ilyen jellegű eszmecserék, hiszen nem csak a négyévenkénti választással kapcsolatos politikai kommunikáció a lényeges, hanem az időszaki, a társadalmat formáló, a társadalmat megkérdező, a döntési folyamatba a társadalmat bevonó események is

– tette hozzá.

Ferencz Orsolya felhívta rá a figyelmet, hogy az igazságszolgálatás függetlenségét mindenképpen meg kell őrizni, mert a nemzeti konzultáció nem arról szól, hogy bíráskodni kellene a bírók vagy az igazságszolgálatás felett, mert azt egy demokrácia nem tűri meg.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.