Hajléktalanokból ligetvédők lettek

A Városliget egyre nagyobb zöldterülete újul meg, múzeumok épülnek a lebontott romos épületek és a feltört betonsivatag helyén a kormányzati Liget Budapest projekt programjában, azonban a beruházás ellen tüntető, Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester által támogatott úgynevezett ligetvédők kemény magja még mindig a helyszínen van. A lomokkal teli sátrakból álló, elhanyagolt táboruk egy szeméttelephez hasonlít Budapest legismertebb közparkja közepén.

2020. 02. 05. 6:30
null
A fák megvédésére hivatkozva többen életvitel-szerűen élnek Budapest legismertebb parkjában Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeméttel teleszórt és elhagyatott sátrak, zsákokból és műanyagból összetákolt, szél tépázta kunyhók, szemeteszsákhalmok, szabad ég alatt álló vasalódeszka, bőröndök, sajtreszelő, egy korábbi rendőrségi kordon szalagjának maradványai. Ez nem egy lomtalanítás vagy egy szeméttelep, ez a látvány a Városligetben fogadja a látogatókat.

Lapunkat több olvasónk is értesítette az áldatlan állapotokról, ezért tegnap délelőtt mi is megnéztük az úgynevezett ligetvédők táborát. A helyszínt a Műcsarnok mellett vezető Olof Palme sétányon bandukolva lehet elérni. A tábor az Ötvenhatosok tere és az egykori Kertem szórakozóhely között terül el. Az odafelé vezető úton a Főkert egyik megváltozott munkaképességű dolgozójába botlottunk, aki lapunknak arról panaszkodott, hogy nagyon sok szemetet hagynak maguk után a ligetvédők.

A fák megvédésére hivatkozva többen életvitel-szerűen élnek Budapest legismertebb parkjában
Fotó: Kurucz Árpád

Az első sátortábort a sétány jobb oldalán pillantottuk meg, ahol a fák és a bokrok közé kifeszített ponyvák, valamint több kisebb sátor jelezte, hogy lakókra is bukkanhatunk. Nem is csalódtunk, messziről látszott két üldögélő alak.

Béla és Erika barátságosan reagáltak bemutatkozásunkra, a rendezett ruházatú és szakállú férfi és a szőke, viseltesebb kabátban üldögélő nő egyaránt negyvenes éveiben járhat. Mint mondták, már öt éve itt vannak. – Hajléktalanok voltunk, mielőtt ligetvédők lettünk – mesélte a férfi. Jelenleg itt, a bokrok között laknak, és ha nagyon hidegre fordul az idő, akkor a Vörösmarty utcai melegedőben húzzák meg magukat, ahol tisztálkodni is tudnak.

– Ételt, adományokat rendszeresen kapunk a járókelőktől – mondja Béla. Erika hozzáteszi, hogy nem nélkülöznek, nagyon sokan segítenek nekik. – A területet a rendőrségtől kértük ki – mutat a bokor körüli tisztásra Erika, miközben egy füstszűrő nélküli cigarettát sodor. Kifejtette: a BRFK két évre „adta oda nekik” a területet, van engedélyük, a jelenlétük bejelentett tüntetésnek minősül.

Az engedélyt jelenleg háromhavonta kell megújítani, a BRFK nem csinál problémát a dologból – mondták. Béla és Erika Karácsony Gergellyel kapcsolatos csalódottságának is hangot adott, bíztak abban, hogy az új, ellenzéki főpolgármester leállíttat minden építkezést a Városligetben.

Amikor a párost a szomszédos sátortáborról kérdezzük, amelytől fizikai­lag is elkülönültek, akkor szabadkozni kezdenek: ők viszonylag hamar elköltöztek onnan, mert sok volt a balhé. – Kezdetben volt vécéjük, ám az arra gyűjtött pénzt elköltötték, így most a bokorba járnak elvégezni a dolgukat – mondta Béla. Kiemelte, hogy a táborban a tüntetések kezdetén hamar megjelentek a patkányok a sok szerves hulladék miatt, ezért ők beszereztek egy kandúrt.

– Ligetvédő macska, már a kezdetektől itt van velünk, öt éve – mondta Béla, aki próbálta odahívni az állatot, de az valahol távol járhatott, mert nem jelent meg a ciccegésre.

Erika szerint a szomszédos táborban jelenleg egyvalaki lakik, egy bizonyos Csaba, akit ottjártunkkor nem találtunk a helyszínen. A nő szerint a krisnásokhoz mehetett ételért. Amikor jobb az idő, akkor fél tucat–tucatnyi ligetvédő tartózkodik az elhanyagolt táborban. – Rendszeresek a raz­ziák, többször találtak már kábítószert a rendőrök – mondta Erika, aki gyorsan hozzátette, hogy ők nem fogyasztanak semmit. Egyébként ottjártunkkor nem láttunk Béla és Erika táborában alkoholosüvegeket sem.

Miután elköszöntünk tőlük, szemügyre vettük a másik, elhagyatott tábort. A magukat környezetvédőnek beállító ligetvédők döbbenetes mennyiségű szemetet és lomot halmoztak fel, amelyek elhagyatva álltak, mint megannyi zátonyra futott élet romjai: sátrakba dobált ruhák, az esőtől rohadó bútordarabok, sártól mocskos irodai székek a fák tövében, egy vasalódeszka, mellette szennyes ruhák a szabad ég alatt. Egy szeméttelep néz így ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.