időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Harmadfokon tárgyalják a Szeviép-pert

Magyar Nemzet
2020.02.06. 06:33

A Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki a Szeviép-ügy harmadfokú eljárására a Kúria – erről szerdán a legfelsőbb bíróság sajtótitkársága számolt be közleményben.

A Kúria tegnap meghozott végzésével a csődbűncselekmény miatt a Szeviép-vezérek ellen a Szegedi Ítélőtáblán bűnügyi felügyelet megszüntetése kapcsán folyamatban lévő büntetőügyben a bírák elfogultsági bejelentése után az ügy elbírálásából a Szegedi Ítélőtáblát kizárta. Ezzel egyidejűleg a bűnügyi felügyelet megszüntetése miatt bejelentett fellebbezés elbírálására és a másodfokú felmentő ítélet elleni fellebbezés folytán a harmadfokú eljárásra a Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki.

Mint ismert, a másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék még decemberben mentette fel bizonyíték hiányában a Szeviép-ügy vádlottait. Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró akkor indoklásában kifejtette, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kétséget kizárólag nem lehetett megállapítani, hogy a vádlottak elkövették volna a terhükre rótt bűncselekményt, és azt sem, hogy tevékenységük okozta a Szeviép Zrt. fizetésképtelenségét, illetve észszerűtlen gazdasági döntést hoztak volna.

Nem sokkal az ítélet kihirdetése után a PestiSrácok.hu több részből álló cikksorozatot közölt arról, hogy összeférhetetlenség és korrupció merülhetett fel a Szeviép-perben felmentő ítéletet hozott bírói tanács tagjainál.

A tényfeltáró cikkek megjelenése után, január közepén az Országos Bírósági Hivatal elnöke teljes körű tényfeltáró vizsgálatot rendelt el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.