Park lesz a stadion körül

Még idén megkezdődik a 2023-as atlétikai vb helyszíneinek felépítése, kialakítása. A Ferencvárosban már hozzáláttak a bontási munkálatokhoz, és várhatóan az év második felében elindul a parkosítás és a tereprendezés.

Bácskai Balázs - Baranyai Gábor
2020. 02. 08. 6:50
null
A beruházás a zöldfelület növekedésével jár Fotó: KKBK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az Atlétikai Központnak érvényes építési engedélye van, a kivitelezői közbeszerzés eredményes lezárulta után az építkezés megindulhat – tájékoztatta lapunkat a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó gigaberuházásról. Közölték: a parkosítási munkák a lehető legrövidebb időn belül megkezdődnek. – Az Atlétikai Központ esetében a terület sajátosságai miatt egyes helyeken változtatni kell a terep szintjét, és az épület hűtését-fűtését biztosító talajszondák elhelyezése is komoly földmunkát igényel, amelyet követően haladéktalanul megkezdjük a növényzet telepítését – válaszolta a KKBK azon kérdésünkre, hogy melyek lesznek az építkezés első kapavágásai.

Emlékeztettek: a Ferencvárosi Szabadidős és Sportpark és az Atlétikai Központ megépítésével egy tízhektáros új városi parkot, rendezett Duna-partot és a nagyközönség számára is nyitott sportközpontot vehetnek birtokba a ferencvárosiak és a buda­pestiek. A parton gyalogossétány és kerékpárút is épül. Ezen a területen a bontási munkálatok már elkezdődtek, a kiviteli tervek készülőfélben vannak, és hamarosan kiírják a kivitelezői közbeszerzési eljárást. Várhatóan 2020 második felében kezdődhet el az építkezés – közölte a Magyar Nemzettel a KKBK. A teljes beruházás megvalósulása azt jelenti, hogy 2023-ig hetvenhektárnyi zöldterülettel gazdagodik a főváros, megújul a csepeli HÉV, sor kerül a Ráckevei-Duna rekultivációjára, a meder kotrására, valamint új Duna-híd, gyalogos- és kerékpároshidak épülhetnek meg Dél-Pesten.

A beruházás a zöldfelület növekedésével jár
Fotó: KKBK

A főváros fejlődésére is nagy hatással lévő, több kerületet is érintő óriásberuházás majdnem Karácsony Gergely főpolgármester stadionstopkampányának az áldozatául esett. Mint azt a Magyar Nemzet megírta: az ellenzéki főpolgármester kampányban tett kijelentéseivel szemben Ferencváros ellenzéki támogatású, független polgármestere, Baranyi Krisztina a 2022-es kézilabda Eb-nek otthont adó, népligeti csarnok építését támogatta, majd pedig – feltételekkel – az atlétikai vb megrendezésére is igent mondott a IX. kerületi önkormányzat. Csepel képviselő-testülete is támogatásáról biztosította a beruházást. A kerületek javaslatainak támogatását ezt követően határozatban rögzítette a kormány.

A vb megrendezése azon a novemberi kormányülésen is szerepelt, ahova Karácsony Gergelyt is meghívták. Budapest új vezetése és a kormány közötti tárgyalások eredményeként végül öt pontot határoztak meg a felek. A megállapodás része, hogy a kabinet az Egészséges Budapest programban rendelkezésre álló mintegy 700 milliárd forintból öt év alatt összesen ötvenmilliárd forintot juttat a 23 kerületnek a járóbeteg-ellátás fejlesztésére. A Fővárosi Közgyűlés végül november végén egyhangúlag támogatta a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését.

A főváros döntésétől függetlenül azonban Karácsony Gergely megzsarolta a kormányt, hogy nem írja alá az Atlétikai Világszövetségnek küldendő rendezői nyilatkozatot. Karácsony azzal érvelt, hogy a kukaholdingnak nevezett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tízmilliárd forinttal tartozik fővárosnak az FKF Zrt. által elvégzett munkáért, és amíg nem fizet az állam, nem támogatja a vb-t. Később kiderült, hogy a zsarolás blöffre épült, a főpolgármester bejelentése idején az FKF ugyanis be sem nyújtotta a számlát, így a kukaholding fizetni sem tudott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.