időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

Több már a családbarát munkahely

Szilágyi Anna
2020.02.14. 06:39
Több már a családbarát munkahely

„Nem vesznek vissza gyes után!” – mondja sok munkavállaló. „A családos munkavállaló hatékony munkaerő, jól gazdálkodik az idejével” – mondják a munkáltatók. E két kijelentés is jól érzékelteti, mennyire eltérően gondolkodnak a gyermekvállalás utáni munkába való visszailleszkedésről. A Házasság hete konferencián elhangzottak szerint az elmúlt tíz évben hazánk vállalatai sokat fejlődtek ebben, de még mindig van bőven tennivaló a zökkenőmentesebb visszatérésért.

Ma Magyarországon a szülési szabadságról való visszatérés nem mentes a kihívásoktól, a szülők mindössze 46 százaléka folytatta munkáját ugyanannál a munkáltatónál, ahonnan szülési szabadságra ment – derült ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által végzett országos online kutatásból, amelyet a Házasság hete keretében egy konferencián mutattak be.

Székely Levente, a Társadalomkutató Kft. kutatója elmondta: a felmérésben – amelyben ezer 18 év feletti vett részt – kiemelt céljuk volt, hogy felderítsék, milyen akadályokat látnak a gyermekvállalásban a magyarok, és ezeken a munkáltatók hogyan tudnak enyhíteni. – A visszailleszkedést az segíti legjobban, ha a dolgozó időben értesíti erről a munkaadót, és ha világos keretek születnek a munka mennyiségéről – fejtette ki a társadalomkutató.

Kiss Katalin HR-szakértő szerint a sikeres reintegráció mindig kétoldalú, a cél az, hogy megtalálják a közös érdekeket a munkavállalók és a munkáltatók. – Bár a szakadék a két nézőpont között teljesen nem tüntethető el, de közelíthetők az álláspontok – tette hozzá.

A rugalmas foglalkoztatás mellett jut idő a kicsik nevelésére is

Fotó: Bach Máté

Mennyire családbarát a cég, ahol dolgozik? – szólt a felmérés egyik kérdése. Székely Levente szerint meglepő eredmény született: a válaszadók 45 százaléka adta a legmagasabb, vagyis ötös értékelést, 19 százalékuk pedig négyest. A kutatás kimutatta, hogy akik ugyanahhoz a céghez mentek vissza a szülési szabadság után, ahonnan elmentek, 68 százalékuk ugyanabban, 17 százalékuk más, 10 százalékuk viszont alacsonyabb pozícióban folytatta munkáját.

A válaszadók 43 százaléka biztosra veszi, hogy visszaveszik, 23 százalékuk viszont egyáltalán nem biztos ebben. A munkavállalók több mint fele úgy gondolja, hogy a gyermek kétéves kora után térne vissza a munkájába. Az is kiderült, hogy az apák tekintélyes hányada, 38 százaléka vállalná a huzamosabb ideig tartó távollétet – erre a cégek hazánkban is kezdenek nyitottabbá válni.

A sikeres visszatérést a cégek – csakúgy, mint a munkavállalók – a fokozatos visszatérés és a rugalmas foglalkoztatás, például a részmunkaidő lehetőségében látják.