Tuzson Bence: A romákat az oktatással kell kárpótolni

Mások mellett a gyöngyöspatai kártérítéssel kapcsolatos ügyről, a nyugdíjakról, a Koronavírussal kapcsolatos esetleges intézkedésekről, a Nemzeti Konzultáció egyéb témaköreiről és az új Nemzeti Alaptantervről is szó esett az Országgyűlés eheti ülésének nyitónapján a Parlamentben.

2020. 02. 24. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Párbeszéd veszélyeztetné a munkahelyeket

Tordai Bence a Párbeszéd azon javaslatáról beszélt, miszerint adót vetnének ki a „felső tízezerre”. A képviselő szerint elszabadultak a vagyoni egyenlőtlenségek, nem lehet kitörni a szegénységből, nem alakult ki középosztály. – Igazságtalan a kialakult rend. Ezért a Párbeszéd a felső tízezernél a nettó pénzügyi vagyon egy százalékát adóként beszedné, és azt szociális kiadásokra, oktatásra fordítanánk – javasolta Tordai.

Tállai András szerint a Párbeszéd felvetésével elvi, és ebből eredően politikai probléma van. – Az önök választási programja szerint mindent és mindenkit meg kell adóztatni. A kormány azonban azt gondolja, csökkenteni kell az adókat, mert ezzel lehet könnyíteni a családok életét. Az adócsökkentés politikájával stabilabb lett a költségvetés – mondta az államtitkár, aki jelezte azt is, ez az adópolitika köztehercsökkentéssel jár, ezzel lehet munkahelyeket teremteni, magasabb árbevételt elérni, és magasabb béreket adni, növelni a költségvetést. – Önök kiterjesztenék az örökösödési adót, az SZJA-t 30 százalékra emelnék, ahogy a társasági adó kulcsát is duplájára, 18 százalékra emelnék. Ezzel az adópolitikával nem lennének újabb befektetések, és az itt lévő vállalkozások is elmennének innen – fogalmazott Tállai, jelezve: a Párbeszéd veszélyeztetné a munkahelyeket és a családok biztonságát.

Gyurcsány pártjában statisztikahamisításról beszélni bátor dolog!

Varju László (DK) a magyar minimálbérrel kapcsolatban azt mondta, hogy a magyaroknál jobban keresnek, gyakorlatilag minden körülöttünk lévő országban. – Kikérem magamnak minden dolgozó magyar nevében, hogy sikerről beszéljenek, mert meghamisítják az inflációs-, és a statisztikai adatokat is. Elértéktelenítik a forintot, hazavágják azt – mondta, majd hozzátette: az európai magyarokat képviseli, akik nem törődnek bele az alacsony bérekbe.

Schanda Tamás államtitkár úgy reagált: Gyurcsány Ferenc pártjában statisztikahamisításról beszélni igen bátor dolog! – Az Eurostart 2020 januárjában közölte: 2010-18 közötti időszakban a visegrádi országok közül Magyarországon nőttek legnagyobb mértékben a bérek. Schanda Tamás ezután többek közt elmondta mekkora mértékben nőtt a minimálbér, ezzel az életszínvonal is növekedett hazánkban az elmúlt években.

2013-ben fordulat történt a magyar gazdaságban

Hargitai János (KDNP) a tavalyi 4,9 százalékos gazdasági növekedésről kérdezte a pénzügyminisztériumot. A képviselő a bérek emelkedéséről, a munkanélküliségi ráta csökkenéséről beszélt. Tállai András államtitkár közölte: a magyar gazdaság 2013-ben fordulat történt, azóta dinamikus jövőt biztosít az országnak. A növekedés mögött nem az eladósodás áll, sokkal inkább olyan kormányzati intézkedések, mint az otthonteremtési támogatások, az uniós források hatékony felhasználása vagy a piac bővítése. Hangsúlyozta, idén egy újabb gazdaságvédelmi akciótervet fogadnak el, ami tovább segíti a gazdasági növekedést.

Ez egy tudatosan megszervezett akció volt

Horváth László a gyöngyöspatai helyzet kapcsán arra volt kíváncsi hogy milyen lehetőségeket lát a kormány, miként lehet biztosítani minden gyermek számára a lakóhelyen, biztonságos és egyenrangú körülmények között biztosított tanuláshoz való jogot? A fideszes képviselő leszögezte: a bírósági ítélet sokak igazságérzetét bántja.

– Le kell szögezni, hogy egy tudatos megszervezett akció volt ez. Aki ezt megszervezte, egy Soros által támogatott szervezet volt, és tudjuk azt is, hogy a cigány családok csak eszközök, a cél, hogy Magyarországot nemzetközi színtéren is meg lehessen vádolni – vélekedett a képviselő, aki kitért az iskolai erőszak ügyére is. Mint mondta, vannak olyan helyzetek, amikor sem tanítani, sem tanulni nem lehet az iskolában. És ha a szülő azt szeretné, hogy a gyereke tanulhasson, kényszerből elviszi egy másik iskolába. – 86 gyerek megy ma másik településre Gyöngyöspatáról reggelente, pedig mindenkinek joga van ahhoz, hogy a saját településen járhasson iskolába, ezért meg kell vizsgálni, hogy ezt miként lehet garantálni – hangsúlyozta.

Rétvári Bence válaszában azt mondta, a Soros-alapítvány által képviselt út nem vezet a biztonsághoz, békéhez. A pereskedés szítja a feszültséget, amely senkinek nem segít. – A kormány programja szerint képzéssel, foglalkoztatással lehet ezt kezelni, és kell ezen javítani. A szociális alapon működő program a 300 leghátrányosabb helyzetű településen olyan lehetőséget nyújt, hogy a rászorulók képzettséget, szakmát szerezzenek – sorolta az államtitkár.

NEMZETI ALAPTANTERV

Az interpellációk órájában Hiller István a NAT-ról beszélve közölte, az nem gyermekközpontú, nem a 21. század elvárásai szerinti, a lexikális ismeretek túltengenek, és alig befogadható. Több szervezet bírálatait emlegetve arra volt kíváncsi, hogy ezeket figyelembe véve visszavonják-e a NAT-ot.

Rétvári Bence válaszában azt hangsúlyozta a baloldal által elfogadott alaptantervekben nem szerepelt Kertész Imre, noha most ezt nehezményezik.

– Kertész Imre 2002-ben kapott irodalmi Nobel-díjat, az önök 2003-as és 2007-es tantervében nem szerepelt Kertész Imre. Először a 2012-es NAT-ban szerepelt a Nobel-díjas író. Mindezek fényében, mi a véleménye az önök által adott 2003-as és 07-es tantervről? Elhatárolódik önmagától a baloldal? – tette fel a kérdést Rétvári.

Arató Gergely (DK) is a NAT-ról beszélt, amely szerinte szakmailag szánalmas. Azt is mondta, hogy a különböző szervezetek tiltakoznak a NAT ellen.

Rétvári Bence reagálásában a Történelemtanárok Egylete által kifogásol részekből idézve elmondta: a szervezet azt kérte, hogy a Kádár rendszer ne legyen diktatúra, a nemzettudat ne pozitív legyen, hanem kritikus, Dobó István, és a végvári vitézek ne legyenek hősök, inkább a diák döntse el, hogy mik.

– Az Egylet azt is szorgalmazta, hogy több vesztes csata legyen a NAT-ban. Ez a szervezet Soros alapítványától kapott pénzt arra, hogy a magyar történelem korszakait úgy tárja fel, hogy az ne legyen annyira hősies – mondta az államtitkár, hozzátéve, a hazai iskolák kevesebb mint fél százalékában van olyan, aki kritizálja. – Ez a NAT nem nemzetközi, hanem nemzeti alaptanterv, és azért támadják, mert hazafias – zárta sorait Rétvári Bence.

BÖRTÖNBIZNISZ

Budai Gyula (Fidesz) úgy látja, a börtönbizniszről folytatott múltheti vita mutatja, hogy a baloldali pártok falaznak a balliberális és a Soros-hálózat ügyvédjeinek.

– Magyar György, aki ügyvédként vesz részt a magyar állam perlésében korábban baloldali jelöltként indult, ma pedig Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója – mondta Budai Gyula, aki felidézte, eddig 12 ezer kártalanítási per indult, a megítélt, közel 10 milliárd forint 70 százaléka pedig letéti számlákon landolt. Jelezte azt is, a börtönbiznisz sérti az emberek igazságérzetét, úgy tűnik, az elkövetők jogai előrébb valók, mint az áldozatok családjai.

– A nemzeti konzultációban az emberek jelezhetik, hogy támogatják-e mindezt, vagy sem, illetve, hogy a pénzt ki kapja meg: az áldozat, annak családja, vagy az elkövető?

Völner Pál államtitkár válaszában elmondta: a börtönbiznisz komplett iparággá vált, a civil szervezetek toborozzák az elítélteket, hogy pert indítsanak az állam ellen.

– Mikor az odaítélt összegek mértéke elérte a 10 milliárd forintot, úgy döntöttünk, hogy felfüggesztjük a kifizetéseket, és a nemzeti kommunikációban kikérjük a választók véleményét. Remélem, hogy a magyar parlament kidolgozhat egy olyan megoldást, mely a magyar társadalom igazságérzetét a helyére billenti – hangsúlyozta.

KORONAVÍRUS

Lukács László György (Jobbik) közölte, a magyar emberek érdekében pártja képes összefogni a kormánnyal, felülemelkedve a pártpolitikán. A képviselő arról beszélt, hogy a koronavírus aggodalomra ad okot, pánikra nem. Mint fogalmazott, szükségesnek tartják az emberek megfelelő tájékoztatását, és fontos, hogy a háziorvosi rendszer készen álljon egy esetleges járvány kitörésekor.

Kontrát Károly államtitkár jelezte, rendszeresen figyelik az adatokat, az operatív törzs rendszeresen ülésezik, ha kell, soron kívüli tájékoztatást is kérnek.

– Az észak-olaszországi helyzetre tekintettel a szűrést kiterjesztettük az onnan érkezőkre is – hangsúlyozta az államtitkár, aki emlékeztetett, 28 pontból álló operatív programmal, két ingyenes zöldszámmal segítenek a megelőzésben, valamint a lakosság tájékoztatásában.

NYUGDÍJAK

Varju László (DK) szerint a kormány hosszú évek óta átveri a nyugdíjasokat, akiknek a Horn-, a Gyurcsány-, de még a Bajnai-kormány alatt is jobb volt a sorsuk. Varju szerint annak idején nekik csupán a válságkezelés miatt kellett megszüntetniük a 13. havi nyugdíjat, amit egyrészt ők vezettek be, és amit a Fidesz azóta sem pótolt vissza.

Az Emmi parlamenti államtitkára rendkívül merész eszmefuttatásnak nevezte Varju szavait. Rétvári Bence szerint ugyanis ha megkérdeznek egy nyugdíjast a Horn-kormányról, annak a Bokros csomag jut az eszébe, ami az első kísérlet volt a nyugdíjak megadóztatására.

– Bajnai pedig azt állította, azért vesz el egyhavi nyugdíjat, hogy ne kelljen kettőt elvennie. Ez igazi kádári tónus – mondta Rétvári. Emlékeztetett: a rendszerváltás óta többször is voltak nehéz gazdasági időszakok, de csak a Gyurcsány-Bajnai korszakban vettek el egyhavi nyugdíjat, miközben a multik extraprofitját garantálták, ma viszont már nyugdíjprémiumot fizet a kormány.

KLÍMAVÉDELMI AKCIÓTERV

Schmuck Erzsébet (LMP) felszólalásában meglepőnek nevezte, hogy míg korábban a kormánypárti politikusok nem vették komolyan a klímaváltozást, Orbán Viktor nemrég bejelentette a klímavédelmi akciótervet.

Szerinte ezzel a kormány csak szavazatokat akar szerezni, mert eddig az ellenkezőjét tette, például megszüntette az önálló környezetvédelmi tárcát.

Schanda Tamás válaszában hangsúlyozta: a teremtett világ védelme közérdek, ezért azt a kormány nem akarja a napi politikai csatározás szintjére vinni, ehelyett inkább cselekszik. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: az LMP eddig annyit cselekedett, hogy átnevezték magukat, illetve korábban kezdeményeztek a klímaváltozásról egy vitanapot, amire nem jöttek el. Schanda szerint az LMP-nek is támogatnia kellene az atomenergiát, ami nélkül nincs lehetőség arra, hogy Európa 2050-re elérje a kitűzött karbonsemlegességet.

Tordai Bence felszólalásával vette kezdetét a parlament eheti ülése

A Párbeszéd politikusa a romagyilkosságokra emlékezve arról beszélt, azokat is gyilkos szavak és uszító cikkek előzték meg, Gyöngyöspata miatt pedig most a Fidesz támadta meg a cigányokat.

– Térjenek észhez Orbán úr, ne uszítsanak, mert már most több százezer roma fél ebben az országban – mondta Tordai.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár válaszában kitért arra, hogy a parlamentben éppen Tordai az, akinek szájából leginkább árad a gyűlölet. Tuzson Bence szégyenfoltnak nevezte a cigánygyilkosságokat és emlékeztetett arra, hogy abban a Párbeszéd mostani szövetségesei szinte cinkosként vettek részt. Tuzson szerint most is Tordaiék és a Soros-szervezetek uszították a gyöngyöspatai romákat, hogy pereljenek, ahelyett, hogy arról beszélnének, hogy miként lehetne őket az oktatással felemelni.

– Ne szítsák tovább a feszültséget, a gyöngyöspatai romákat ott kell kárpótolni, ahol sérelem érte őket, ez pedig az oktatás – mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy 2010 óta a romák között a felére csökkent a munkanélküliség és a szegénység.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.