Véget ért az ellenzéki összefogás

Az önkormányzati választásokra alakult, ernyőszervezetnek szánt, hivatalosan civil szervezet taglétszáma a törvényben előírt szám alá csökkent.

Forrás: kapost.hu2020. 02. 17. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Formálisan is véget ért az ellenzéki összefogás Kaposváron – írja a kapost.hu. A portál információi szerint az önkormányzati választásokra alakult, ernyőszervezetnek szánt, hivatalosan civil Kaposváriakért Egyesület taglétszáma a törvényben előírt tíz fő alá csökkent, ugyanis a résztvevő pártok tagjai – az LMP kivételével – ajánlott levélben elküldték kilépési nyilatkozatukat a szervezetnek. A DK, az MSZP, a Jobbik és a Momentum tehát szakított a KE-vel, amelynek így a létjogosultsága is megszűnt.

A KE persze papíron folytathatja tevékenységét, hiszen a törvény fél évet ad arra, hogy a taglétszámot feltöltsék – lehet rokonokkal és üzletfelekkel is – viszont a bírósági adatbázisban nincs alapszabályuk, így nem lehet tudni, hogy az ott rögzített tagfelvételi eljárás egyáltalán lehetővé teszi-e az ilyen fölindulásszerű kilépés esetén a további létezést – bár ettől még talán a somogyi megyeszékhely, beleértve az ellenzéket is, működőképes marad.

Mindeközben más fronton is zajlottak az események: a KAPOS-T megkérdezte a közgyűlés ellenzéki tagjainak többségét, hogy mit gondolnak egy közös frakció megalakításáról.

Hogy vajon miért maradt el a sokak által várt közös ellenzéki frakció megalakítása – Felder Frigyes kivételével – a következő válaszokat adták:

Nadrai Norbert – miután más szervezet – a Szőlősgazdák listáján jutott be a közgyűlésbe, úgy fogalmazott, hogy közelebbi és távlati céljaival nem esik egybe egy frakciócsatlakozás, egyéni képviselő kíván maradni, ugyanakkor jó kapcsolatban a többi ellenzékivel, s igyekszik több évtizedes hivatali, ill. jogi gyakorlatával segíteni őket.

Teveliné Horváth Melinda (Jobbik), Molnár Péter (DK) és Bereczki Dávid (Momentum Mozgalom) írásban válaszolt a portál kérdéseire. Amellett, hogy hangsúlyozták: korrekt, jó viszonyt kívánnak fenntartani ellenzéki kollégáikkal, válaszuk legfontosabb részletei: „Az ellenzék között harmonikus az összhang. … Az együttműködéshez nincsen szükség frakció alakítására. Bizonyos eljárásjogi, technikai szempontokon kívül semmi sem indokolja frakció alakítását. Ebben az esetben nagyobb az ellenzéki képviselők mozgástere politikai szempontból is. Az ellenzéki egységet nem a frakció léte, hanem a közös munka, a közös együttműködés bizonyítja. Ezzel nemcsak az önkormányzati képviselők, hanem a helyi ellenzéki pártok vezetése is egyetért.”

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.