Elemér 2024. február 28.
logo

Csökkentik a közösségi közlekedés járatainak számát

Szemán László János–Veres László István
2020.03.28. 10:50
Csökkentik a közösségi közlekedés járatainak számát

 

Úgy tudjuk, hogy Hadházy Ákos országgyűlési képviselő levelet írt a Pécsi Tudományegyetemnek, amelyben adatokat kért a koronavírussal fertőzött betegekkel kapcsolatban. Lapunk erre vonatkozó kérdésére az országos tisztifőorvos közölte: az egészségügyi ellátók mindegyike kötelezett az adatszolgáltatásra, az adatokat az egészségügyi hatóság nyilván tartja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy online rendszert működtet erre. Ezeket az ellenőrzött adatokat lehet értékelni, minden más adatszolgáltatás kérése felesleges, sőt káros is lehet, hiszen egy részük nem valós adatokon nyugszik. Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeletese hozzátette: Magyarország kormánya, valamint az Operatív Törzs kötelezettsége is, hogy a betegségre vonatkozó nyilvántartási adatokat rögzítse, és ezekről tájékoztassa a közvéleményt.

A kijárási korlátozások kapcsán új intézkedésekről számolta be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Schanda Tamás az új koronavírus elleni küzdelmet irányító Operatív Törzs szombat délelőtti tájékoztatóján.

Schanda Tamás elmondta,

a közösségi közlekedést használók száma csökkent,

ami jó hír, hiszen azt mutatja hogy az emberek egy jelentős része komolyan vette a figyelmeztetéseket, betartja a népegészségügyi javaslatokat, és csak oda megy, ahova valóban szükséges.

Szombat éjféltől kijárási korlátozással lépett életbe ennek az új intézkedésnek további az utas számot csökkentő hatása lesz, ez is a célja. A tömegközlekedési járatok számát országszerte csökkentik. Március 30-tól április 10-ig az iskolai szüneti menetrend szerint közlekednek. A Volán agglomerációs, „kék” járatai április 1-től szombati menetrend szerint közlekednek, csak úgy mint az naptól a BKK járatai is. A MÁV és Volán járatait összehangolják, azokat az országos buszjáratokat megszüntetik, ahol MÁV-val elérhető a célállomás.

A MÁV Start, a MÁV HÉV és Volán járatain ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók.

A Volán buszok gépjárművezetőinél sem vásárolható már jegy, így a telefonos mobilapplikációk használatát kéri az államtitkár.

Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolója szerint a március 28-án 7 órai adatok alapján az igazoltan új koronavírussal fertőzött 343 fő, 34 fő gyógyult, 11 fő elhunyt, 87 fő egészségügyi karanténban, akkreditált laboratóriumban vizsgált mintavétel 10303 esetben történt.

Valamennyi elhunyt esetében igaz, hogy valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, és erre rakódott a koronavírus fertőzés.

Egyértelmű cél a járvány lassítása, amihez a teljes lakosság segítségét, együttműködését kérik. Nagy tisztelettel kérik az időseket arra, hogy maradjanak otthonukban. Ha más egyéb megoldás nem áll rendelkezésre, csak akkor éljenek a 9-12 óra közötti bevásárlási lehetőséggel.

A legfontosabb a találkozások minimalizálása, a csoportosulások elkerülése – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Müller Cecília arra kérte a fiatalokat hogy csak a számukra kijelölt idősávokban vásároljanak. Az országos tisztifőorvos az otthoni munkavégzés során is a személyes higiéné fenntartására figyelmeztetett, valamint hangsúlyozta a lakás takarításának fontosságát. Kerüljük a kontaktusok számát, ne fogadjunk látogatót.

A számítógép klaviatúrájának fertőtlenítése is fontos. Ne járjunk mindennap boltba, étkezzünk egészségesen, otthon is mozogjunk, legalább hetente háromszor – tanácsolta a szakember.

Kis Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeletese elmondta, a kijárási korlátozások érvénybe lépését követően a rendőrség munkatársai növelték a közterületen a segítő jellegű rendőri jelentétet.

Az állománynak nem a büntetés a feladata, hanem az, hogy felhívják az állampolgárok figyelmét az új szabályokra és azok betartásának fontosságára.

A reggeli órákban azt tapasztalták, hogy a polgárok megértették az új szabályokat, hogy azok a járvány lassítását, az intenzitás csökkentését szolgálják. Az alezredes ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben valaki sorozatban megszegi a szabályokat 5 ezertől 500 ezer forintig büntethető.

Az új szabályokra a közterületeken plakátokon is felhívják a figyelmet.

Az egészségügyi eszközök beszerzése tovább folytatódott. Szombaton cargojárattal 27 tonna egyéni védőeszköz érkezett Ferihegyre, vasárnap pedig két újabb cargo érkezik összesen 3 millió 270 ezer védőmaszkkal és -kesztyűvel.

A rendőrség pénteken elfogta és előállította azt a férfit, aki mentőautót üveggel dobott meg. A férfi beismerte tettét, de ez nem mentesíti az alól, hogy közfeladatot ellátó személyek elleni támadás miatt felelnie kelljen. Az alezredes leszögezte: a rendőrség kiemelten védő a mentőszolgálat munkatársait.

Kis Róbert bejelentette: hétfőtől bevezetik a kórházparancsnoki rendet, aminek a lényege, hogy a kórházakban katonai fegyelemmel folyik az eszközgazdálkodás; ez lehetővé teszi, hogy az orvosok és az ápolók csak a betegekkel foglalkozzanak.

Idegenrendészeti eljárásban újabb két külföldit utasítottak ki az országból és az EU-ból, már 15 fő ellen folyik idegenrendészeti eljárás.

Házi karanténban 7302 fő van, 44 375 alkalommal ellenőrizték őket. 163 szabálysértést állapítottak meg, 37 fő helyszíni bírságot kapott a karantén megsértése miatt.

Arra a kérdésre, hogy meglátogathatják-e egymást a külön élő családtagok, a tiszti főorvos elmondta, nem javasolt a családi összejövetelek megtartása. Közölte azt is, a várandósság nem jelent többletkockázatot, de figyeljünk kiemelten a kismamákra, akik lehetőleg tartsák a kapcsolatot telefonon a védőnővel.

Szólt arról is, hogy hét kijelölt laboratóriumban végzik a koronavírus-teszteket, sokféle teszt létezik, vannak ígéretesek is.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Ismét 9000 felett az új fertőzöttek száma, közel 1,3 millió embert már beoltottak

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.