Egészséges gyanakvást kér a rendőrség a csalók miatt

A járványügyi helyzettel visszaélő csalókra figyelmeztet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT), amely egészséges gyanakvásra és észszerű óvatosságra szólítja fel a lakosságot.

Magyar Nemzet
2020. 03. 21. 9:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványügyi helyzettel visszaélő csalókra figyelmeztet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT), amely egészséges gyanakvásra és észszerű óvatosságra szólítja fel a lakosságot – közölte tegnap a szervezet kommuniká­ciós igazgatója telefonon. Garamvölgyi László arra figyelmeztetett, hogy jellem­zően a vidéki kistelepüléseken megjelentek a házaló csalók, akik nemhogy silány minőségű árut, bóvlikat próbálnak eladni az embereknek, de ezek az áruk akár veszélyesek is lehetnek az egészségre.

Hangsúlyozta: az NBT ezért azt kéri, hogy az emberek ne álljanak szóba a házalókkal, ne vásároljanak tőlük, de értesítsék a rendőrséget, ha ilyen jelenséggel találkoznak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy házalók nem jogosultak védőeszközöket árulni, ezért fertőtlenítőszert, maszkokat, kézfertőtlenítőt, gyógyszert kizárólag az állami egészségügyi ellátórendszerből, illetve megfelelő minősítésű üzletekből, áruházakból vásároljanak az emberek.

Az internetes bűnözésről szólva nyomatékosan kérte, hogy a Koronavírus.gov.hu portálról érdeklődjenek az állampolgárok hiteles információkért, mert megjelentek kamu weboldalak is a járvány terjedéséről. Ezek mögött az oldalak mögött pedig adathalászok is lehetnek, ezért ezeken az oldalakon senki ne adja meg a személyes adatait, főleg ne a banki adatait.

Garamvölgyi László a drága „csodaszerekről” azt mondta: a koronavírus-járvány kínai felbukkanásakor már megjelentek a világhálón azok a csalók, akik több tízezer forintnak megfelelő összegért kínálnak hatástalan kapszulákat, amelyekről azt állítják, hogy védettséget adnak vagy hogy gyógyulást eredményeznek. Hozzátette: koronavírus-vizsgálatra irányuló gyorsteszteket kínáló ajánlatokat se fogadjon el senki, ilyen ugyanis nem áll rendelkezésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.