időjárás 15°C Helga 2022. október 3.
logo

Itt a megállapodás: nőtt Magyarország energiabiztonsága

Elektronikusan is kérhetők különféle igazoló iratok

Forrás: MTI
2020.03.30. 17:00

Elektronikusan is kérhetők különféle igazoló iratok, például nyugdíjjogosultsághoz vagy kárpótláshoz a Magyar Nemzeti Levéltártól – tudatta az intézmény közleményben hétfőn.

A más nyilvántartásban nem fellelhető, nem reprodukálható iratok az egyetlen lehetőséget jelentik az ügyfeleknek és a hivatalos szerveknek, hogy az ügyük elintézéséhez szükséges igazolásokat hitelt érdemlő módon tudják bemutatni. A levéltár által őrzött dokumentumok – sok esetben egyedüli lehetőségként – jogbiztosító feladatot látnak el, számos közigazgatási eljárásban felhasználhatók – írták.

Áprilistól az állampolgárok elektronikus úton fordulhatnak a levéltárhoz a személyre szabott ügyintézési felületen (https://szuf.magyarorszag.hu) vagy a megújult elektronikus levéltári portálon (https://www.eleveltar.hu) keresztül. Lehetővé válik az is, hogy a kormányablakokban indított állampolgári megkereséseket elektronikus úton szolgálja ki a levéltár. Mindez jelentősen meggyorsítja az ügyintézést – emelték ki.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Célja az állampolgárok és a közigazgatási intézményrendszer számára nyújtott szolgáltatások egyszerűsítése, elektronizálása és országos kiterjesztése volt.

A Magyar Nemzeti Levéltár a projekt keretében olyan elektronikus szolgáltatáscsomagot alakított ki, amelynek a segítségével a hivatali ügyek intézéséhez szükséges igazoló iratokat egyszerű, gyors és hatékony módon tudja biztosítani az állampolgárok, a közigazgatási szervek részére – olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.