Koronavírus: Hazánkban csak egyedi esetek vannak

Elmarad idén a március 15-i központi rendezvény a koronavírusos esetek számának növekedése miatt. Jelenleg hét fertőzött van Magyarországon: négy iráni, egy brit és két magyar állampolgár, mindegyikük orvosi megfigyelés alatt áll. A biztonság érdekében mától sem a budapesti, sem a debreceni reptéren nem fogadnak Milánóból érkező járatokat.

Szilágyi Anna
2020. 03. 09. 6:05
Iranian men wearing protective masks to prevent contracting a coronavirus walk at Grand Bazaar in Tehran
Teheráni utcakép. A perzsa állam az egyik legfertőzöttebb a világon, tőlük változatlanul migránsok sokasága özönlik Európába Fotó: Wana News Agency Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Összesen hét koronavírus-fertőzött van Magyarországon: öt külföldi és két magyar állampolgár – mondta el vasárnap Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón. Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolója szerint a hatodik fertőzött is egy iráni diák, szintén a Semmelweis Egyetem hallgatója. A hetedik eset pedig a megbetegedett brit férfi magyar felesége. A fertőzöttek állapota a tiszti főorvos szerint kielégítő, kivéve az idős férfit, aki társbetegségei miatt intenzív osztályon van.

Az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője közölte, egész Közép-Európában nőtt a koronavírussal megbetegedettek száma: Ausztriában 104, Csehországban 26, Horvátországban 12, Romániában 13, Szlovéniában 12, Lengyelországban hat, Szerbiában és Ukrajnában egy-egy esetről van információ. Hazánkban továbbra is csak egyedi esetek vannak, a cél az, hogy ez így is maradjon. Ezért is javasolta azt az Operatív Törzs, majd fogadta el a kormány, hogy a több tízezer magyart tömörítő március 15-i központi rendezvényt idén ne tartsák meg.

Teheráni utcakép. A perzsa állam az egyik legfertőzöttebb a világon, tőlük változatlanul migránsok sokasága özönlik Európába
Fotó: Reuters

Lakatos Tibor kiemelte, minden egyes fertőzött esetén zajlik a járványügyi kontaktkutatás, vagyis a szakemberek kikérdezik az érintetteket, hogy mikor hol jártak és kikkel érintkeztek, majd minden potenciális fertőzöttnél elvégzik a laboratóriumi vizsgálatot: eddig 319 tesztet végeztek. Az Olaszországban járt diáklányok és kísérőik elhagyhatták a karantént, tünetmentesek, egyiküknél sem lehetett kimutatni a fertőzést.

Az ezredes beszámolt arról is, hogy szombaton rendőri intézkedésre volt szükség a főváros VIII. kerületében, amikor két iráni nem akarta magát kivizsgáltatni. Este is rendőrt kellett hívni hozzájuk, mert a karanténban lévő irániak nem voltak együttműködők, félő volt, hogy az ápolókra, orvosokra támadnak, illetve hogy elhagyják az intézményt. Az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője korábban világossá tette: bűncselekményt követ el az, aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek. Akár súlyos testi sértés miatt is felelhetnek azok, akik szándékos magatartásuk miatt megfertőznek valakit, ha pedig haláleset történik, halált okozó testi sértés miatt vonják őket felelősségre.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy mától Magyarország nem fogad Milánóból és száz kilométeres körzetéből repülőjáratokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérte az egészségügyi dolgozókat, hogy saját biztonságuk és az ellátás biztonsága érdekében halasszák későbbre külföldi utazásaikat. Az Operatív Törzs felkérte a kórházakat és az idősotthonokat, hogy vezessenek be látogatási tilalmat, az iskolákat pedig arra, hogy halasszák el az osztálykirándulásokat. Az ezredes elmondta azt is, bár néhány önkormányzat is intézkedéseket tett a fertőzésekkel kapcsolatban, de a koronavírus elleni védekezés állami feladat.

Az Operatív Törzs ülése után bejelentették: hazánkban csak egyedi esetek vannak
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszélt, a felsőoktatási intézményeket újra felkérték arra, hogy nyomatékosítsák a hallgatókban, milyen óvintézkedéseket vezettek be. – Súlyos következményekkel kell szembenézniük azoknak, akik nem működnek együtt a hatóságokkal – hangsúlyozta. Az államtitkár hozzátette, semmilyen termékből nincs áruhiány és biztosították a tartós ellátás feltételeit.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár felhívta a figyelmet: minden külföldön tartózkodó vagy oda készülő magyarnak számolnia kell azzal, hogy az adott térségben karantént vezethetnek be. Emlékeztetett, fontos a konzuli regisztráció, így tudnak a leggyorsabban segíteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.