Lakatos Csaba szerint Portik lövetett rá

Lakatos Csaba szerint Tanyi György már évekkel ezelőtt mondta neki, hogy Portik Tamás lövette meg őt az ügetőn 1996-ban. Portik meg akarta öletni a hajtót, mivel a rendőrségen arról fecsegett, hogy Prisztás József és Portik között üzleti vita volt, és Portik ezért ölethette meg Prisztást.

2020. 03. 05. 6:30
null
Az 1993-as merénylet áldozatát egy jó barátja, Tanyi György próbálta megölni Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkasszemet nézett egymással tegnap a Fővárosi Törvényszéken az áldozat és az, aki a vád szerint meg akarta gyilkolni őt: a budapesti Ügetőn 1996. november 13-án a Lakatos Csaba ellen elkövetett merénylet ügyében 2019 augusztusában­ emeltek vádat Portik Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt. Tegnap a célpont, Lakatos beszélt a bíróságon.

Portik, akit a Terrorelhárítási Központ kommandósai vezettek be a tárgyalóterembe, ezúttal is tagadta, hogy utasítást adott volna a fogathajtó lelövésére. Lakatost az Ügetőn Tanyi György sebesítette meg három lövéssel.

Az 1996-os merénylet áldozatát egy jó barátja, Tanyi György próbálta megölni
Fotó: Bach Máté

A vádirat lényege szerint Portik elszámolási vita miatt 1996. november 1-jén Budapesten megölette riválisát, Prisztás Józsefet a budapesti Ladik utcában, és ebben az ügyben a rendőrségen kihallgatták a hajtót. Lakatos felidézte, miközben a rendőrség folyosóján várakozott, megkérdezte tőle valaki, hogy ki követhette el a gyilkosságot, ő azt mondta, tudomása szerint Prisztás Józsefnek Portik Tamással volt elszámolási vitája. Később megtudta, hogy Portik és köre emiatt a Vamzer gúnynevet ragasztotta rá, s Portik azt is elhatározta, hogy megöleti.

Lakatos arról is beszélt, hogy baráti kapcsolatban állt a bűncselekmény miatt később jogerősen elítélt Tanyi Györggyel, aki mindvégig tagadta neki, hogy köze lenne a merénylethez.

A hajtó elmondása szerint Tanyi sosem vallotta be neki, hogy ő lőtt rá az Ügetőn, azt azonban még a meg­gyanúsítása előtt elmondta neki, hogy az egész bűncselekmény mögött Portik Tamás áll mint felbujtó. Az elkövetőről viszont arra hivatkozva nem beszélt, hogy a testvérei is résztvevői voltak a történteknek, őt viszont kihagyták a merényletből, mert tudták, milyen jóban van a célponttal – idézte fel a hajtó.

Korábban a magyarországi szervezett alvilág egykor meghatározó alakja, a hírhedt kecskeméti maffiaper elsőrendű vádlottja, Radnai László is többször beszélt arról Lakatos Csabának, hogy Portik Tamás volt a merénylet felbujtója, végül ő volt az, aki Tanyi Györgyöt is megnevezte a bűncselekmény elkövetőjeként – közölte tegnap Lakatos.

Ismert, a Fővárosi Ítélőtábla 2018 januárjában jogerősen 11 év fegyházbüntetést szabott ki a hajtó elleni merénylet elkövetőjére, Tanyi Györgyre, akit várhatóan a következő tárgyalási napon, március 25-én hallgat meg a bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.