Az elszigeteltség az egyedülálló szülők legnagyobb gondja

A következő hetekben megújul az Egyszülős központ, amely több ezer családnak nyújtott már segítséget az elmúlt években. Az egyszülősség világméretű jelenség, amely hazánkban is mintegy egymillió embert érint – számolt be róla tegnap a sajtó képviselőinek Nagy Anna, a családokat pszichológiai segítségnyújtással, ingyenes korrepetálással és nyári táborozási lehetőségek biztosításával segítő központ vezetője.

Csekő Imre
2020. 03. 04. 15:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elszigetelődést tartják a legnagyobb problémának a gyermeküket egyedül nevelő szülők – mondta Nagya Anna, az Egyszülős központ vezetője, tegnap Budapesten tartott tájékoztatóján, ahol beszámolt róla, a központ néhány hétre ideiglenesen bezárja kapuit, hogy felújítási munkálatokat hajtsanak végre. Nagy Anna kifejtette, amikor 2018-ban megnyitottak, bizonyos fejlesztéseket későbbre halasztottak, hogy felmérhessék, mekkora igény mutatkozik a közösségi térre, de mivel a központot rengetegen látogatják, mára halaszthatatlanná vált a beruházás.

Hazánkban mintegy 300 ezer olyan szülő – 260 ezer anya és 40 ezer apa van – aki egyedül nevel összesen mintegy félmillió gyermeket. A magyarok egytizedét tehát érinti a kérdés, ami egyben globális probléma is, hiszen minden negyedik család egyszülős a világon. Mintegy 320 millió olyan gyermek él a földön, akit csak egyik szülője nevel. Nagy Anna elmondása szerint a hazai helyzet felső-középkategóriásnak számít, mivel számos nyugat-európai országban a magyarországinál is magasabb az arány.

Az egyszülősség vezető szegénységi kockázatnak számít, az átlagosnál lényegesen gyakrabban kell nélkülözniük azoknak a gyerekeknek, akik nem mindkét szülőjükkel élnek közös otthonban. A fogyatékossággal élő gyermekek aránya is magasabb az egyszülős családokban, hiszen sokszor éppen akkor hagyja el párját az egyik szülő, amikor a gyermek fogyatékossággal, vagy tartós betegséggel születik.

Az egyszülős családok ugyanakkor különböző rendkívül változatos élethelyzetben élnek, hiszen a válások mellett a megözvegyülés is oka lehet annak, hogy valaki egyedül marad a gyermekével. Sokan vannak olyanok is, akiket várandósan hagy magukra párjuk, de az is gyakran előfordul, hogy valaki egyedül vállal, vagy fogad örökbe gyermeket.

Nagy Anna beszámolt róla, hogy nyolcvan önkéntes segíti az Egyszülős központ munkáját, ami már ötven civil szervezetnek rendezett képzéseket. A különböző szakmai rendezvényeiken pedig mintegy nyolcszázan vettek rész.

A központ vezetője kitért arra is, hogy jelenleg hét magyarországi helyszínen a határon túl pedig Székelyudvarhelyen és Csíkszeredán működnek egyszülős klubok.

Az egyszülős központban jogi tanácsadást, pszichológiai segítségnyújtást, biztosítanak a szülőknek, illetve programokkal segítenek nekik a munkakeresésben. A gyermekek számára ingyenes korrepetálást, felvételi előkészítőt, és tematikus kézműves foglalkozásokat szervez a központ. Nyáron pedig partnerek bevonásával különféle táborok révén nyújtanak üdülési lehetőséget az egyszülős családoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.