Sikerült lassítani a Covid–19 terjedését Magyarországon

A kormány eddigi intézkedéseinek és annak köszönhetően, hogy a magyarok betartják a korlátozásokat, sikerült lassítani a koronavírus-járvány terjedését a környező országokhoz képest. A sűrűbben lakott térségekben több beteget regisztrálnak, de konkrét területhez köthető gócpontok továbbra sincsenek.

Szilágyi Anna
2020. 03. 27. 6:34
null
Csak a helyesen használt maszk nyújt védelmet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint 261-re nőtt a laboratóriumilag azonosított koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban, ám újabb haláleset nem történt – mondta tegnap az országos tiszti főorvos az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatóján. Müller Cecília szerint az is jó hír, hogy 28 főre emelkedett a gyógyultak száma. Hangsúlyozta, ha valakinél fölvetődik a megbetegedés gyanúja – például száraz köhögést, lázat, torokfájást észlel magán –, akkor maradjon otthon, és hívja fel a háziorvosát. A háziorvos dönt aztán az infektológus-, illetve a járványügyi szakemberrel konzultálva, hogy szükséges-e a mentőket kiküldeni mintavételezésre. Súlyosabb tünetek esetén a kijelölt egészségügyi intézménybe szállítják az illetőt – tette hozzá.

– Fontos, hogy csökkentsük az egészségügyi rendszerben a kontaktusok számát, az egészségügyi dolgozókra vigyáznunk kell és nekik is magukra – emelte ki a tiszti főorvos, jelezve, hogy a megfelelő védőfelszerelésben minimális annak a kockázata, hogy megfertőződnek. Müller Cecília felhívta a figyelmet a maszkok helyes viselésének fontosságára, egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy azok önmagukban nem nyújtanak védelmet a vírus ellen. A maszk helyes használatról azt mondta: viselés közben ne nyúlkáljunk hozzá, először a kesztyűt kell levenni, majd alapos kézmosás következzen.

A tiszti főorvos kérdésre válaszolva elmondta: a sűrűbben lakott területeken több beteget regisztrálnak, de konkrét területhez köthető gócpontok nincsenek.

Csak a helyesen használt maszk nyújt védelmet
Fotó: Bach Máté

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kijelentette: a környező országokhoz képest Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését, köszönhetően a kormány intézkedéseinek és annak, hogy az állampolgárok betartják a hatósági korlátozásokat. A határhelyzetről a rendőr ezredes azt mondta: szlovák oldalról a befelé irányuló teherforgalomban Rajkánál, Parassapusztánál kell kisebb torlódásra számítani. Ausztriából Hegyeshalomnál van hosszabb várakozási idő a belépésnél. A szerb határszakasz esetén pedig Röszkénél és Tompánál kell nagyjából egy órát várakozni, ismertette.

– Eddig 4759 hatósági házi karantént rendeltek el, ám ezek száma csökkenni fog, ahogy letelik a két hét kötelező otthon tartózkodás ideje – közölte Lakatos Tibor. Hozzátette, az eddigi ellenőrzések során szabálysértési feljelentést 172-szer tettek, és 28 emberre szabtak ki helyszíni bírságot szabálysértés miatt. Az üzletek nyitvatartásának korlátozása egyelőre nem változik – jegyezte meg végül az ügyeleti központ vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.