A diákok érettségizni akarnak

Május negyedikével szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák – közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a kormány közösségi oldalán.

Forrás: Facebook2020. 04. 24. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oktatási Akciócsoport április 9-én tette meg javaslatát az érettségi lebonyolításának módjára, amit a kormány április 15-én fogadott el. A döntés értelmében az idei évben írásbeli vizsgákra kerül sor. Célunk a személyes kontaktusok számának minimalizálása és a megfelelő védőeszközök biztosításával az érettségi biztonságos lebonyolítása. A kormány május 4. és 21. közé jelölte ki az írásbeli érettségi vizsgák időpontját, de nyilvánvalóvá tette, hogy ez a járványhelyzet alakulásának függvényében változhat.

A vizsgákat tervezhető módon, a védekezésre alkalmas időpontban kell megszervezni, az időpont megválasztása nem politikai kérdés. Azt a feladatot kaptam, hogy ennek kapcsán folytassam le a szükséges egyeztetéseket. Ezek az egyeztetések megtörténtek. Kikértem többek között a Nemzeti Pedagógus Kar, a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ és az országos tisztifőorvos véleményét a kérdésben. Külön kiemelném az Országos Diáktanáccsal folytatott online egyeztetést, ahol a 19 résztvevőből 17 szavazott a május negyedikei kezdésre.

A diákok érettségizni akarnak. Tegnap egy tudományos konferencián vettem részt, ahol a végén feltett kérdésemre az ország legnevesebb járványügyi szakértői is egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy az érettségit meg lehet és mielőbb meg is kell tartani.

Mégpedig most, amikor a járvány kontroll alatt van, amikor az aktív esetszám alacsony szinten stabilizálódik. Tisztelt Hölgyeim és Uraim a kormány adatokon nyugvó, megalapozott döntéseket szeret hozni, mert így születnek a jó döntések. A fentieket összefoglalva én jelenleg nem látok arra indokot, hogy az érettségit elhalasszuk. Ezért az eredetileg kijelölt május negyedikei időpontot fenntartjuk és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítjuk az érettségit.

Minden iskolának, minden pedagógusnak köszönöm a szervezés során eddig tanúsított helytállást, minden tanulónak eredményes felkészülést kívánok! – mondta az államtitkár a Facebookra feltöltött videójában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.