Az Európai Bizottság bábjaként működő magyar kormányt szeretnének mihamarabb

Ezek az „árnyékműhelyek” arra hivatottak, hogy rávilágítsanak a mostani kormányzás alternatíváira, és hogy vázolják a helyesnek ítélt utat.

Forrás: Tűzfalcsoport.blogstar.hu2020. 04. 02. 10:50
null
A Transparency International ülése
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság magyarországi képviselői szemlátomást már hosszú évek óta dolgoznak (kvázi árnyékkormányzati jelleggel) saját „szakminisztériumi” háttérintézmények, műhelyek, agytrösztök létrehozásán és működtetésén. Ezek az „árnyékműhelyek” arra hivatottak, hogy rávilágítsanak a mostani kormányzás alternatíváira, és hogy vázolják a helyesnek ítélt utat akár a migráció, akár a Brexit itthoni elvárt kezelése, akár általában a magyar és összeurópai érdekviszony-rendszer kívánatos értelmezése kapcsán – olvasható a Tűzfalcsoport elemzésében.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által működtetett közösségi térben, a Millenáris Parkban található Európa Pontban, 2019. december 2-án többek között a Carnegie Europe-pal és az Open Society European Policy Insitute-tal közösen egy beszélgetést tartottak az EU jövőjéről a két szervezet „Refocus the European Union: Planet , lifetime and technology” tanulmánya alapján. A példák jelzik, hogy a magyar kormánnyal gyakran eljárási konfliktusokba kerülő Bizottság nagy előszeretettel ad teret a hazai Soros-szervezetek fiatalokat is megcélzó propaganda-aktivitásának.

A Bizottság Európa Pontja nyújt időnként színhelyet a Transparency International korrupció-tematikájú happeningjeinek, például itt tartottak pár éve sajtótájékoztatót, majd kerekasztal-beszélgetést a Transparency Globális Korrupciós Barométeréről, amely egy 2016-os globális közvélemény-kutatás ismertetésével igyekezett komorra festeni a magyarországi viszonyokat. Az eseményen túlnyomórészt balliberális agytrösztök, műhelyek (Political Capital és Publicus Intézet) képviselői mondhatták el véleményüket.

Csontos Enikő, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének képviseletvezető-helyettese is részt vett Fleck Zoltánnal, az ELTE ÁJK egyetemi tanárával és Michiel van Hulten-nel, a Transparency International európai uniós tagozatának vezetőjével a Transparency International Magyarország 2019. december 9-én, a Korrupcióellenes Világnap alkalmából szervezett konferenciának egyik panelbeszélgetésén. A konferenciát „Magyarország: túl a jogállamon?” címmel tartották a helyhatósági szinten lehetséges változtatási lehetőségekre koncentrálva.

Az önkormányzati választások után szűk két hónappal rendezett konferencia, politikai „összerázó” happening nyitóbeszédét Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tartotta, de külön panelt is tartottak Baranyi Krisztina (Ferencváros), Fülöp Zsolt (Szentendre), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely) és Pikó András (Józsefváros) részvételével, amelynek keretében a friss, ellenzéki polgármesterek a magyar korrupciós állapotokon méltatlankodtak. Az Európai Bizottság budapesti képviselete egyik reprezentánsának részvételével megtartott Transparency-konferencia megszervezéséért a Nyílt Társadalom Alapítványoknak (OSF) is köszönetet mondtak.

Az elmúlt hónapok világosan megmutatták, hogy Soros György kiterjedt NGO-hálózata az Európai Bizottság budapesti képviseletén keresztül, hathatós EU-intézményi háttérrel és támogatással – a legfrissebb magyarországi politikai erőviszonyokat, választási fejleményeket is kihasználva – próbálja kiépíteni saját politikai hátországát különösen a fővárosban, az ország gazdasági és kulturális életében is kulcsszerepet játszó Budapesten.

Ahogy Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója kimondta az OSF-szervezésű decemberi konferencián: „…a lakosságban is meg kellene érlelődnie a változás szükségességének, annak, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan”, vagyis földcsuszamlásszerű politikai változásokat akarnak elérni 2022-ig egy, az Európai Bizottság lojális híveként, sőt annak politikai bábjaként működő magyar kormány mielőbbi megalakítása érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.