Érettségi: Már úton vannak a maszkok

Megkezdődött ma az érettségin használatos védőfelszerelések kiszállítása az iskolákba – tudatta a köznevelési államtitkár. Maszkot minden vizsgázó kap, tanáraiknak pedig kesztyűt is biztosítanak a jövő héten kezdődő vizsgák során.

Csókás Adrienn
2020. 04. 30. 11:02
null
Maruzsa Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az érettségizőknek és felügyelő tanáraiknak biztosított maszkok, illetve védőeszközök kiszállítása az iskolákba – jelentette be délelőtti sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán. A jövő hétfőn megkezdő vizsgák kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára jelezte: az idei érettségi különleges lesz, hiszen a járvány miatt kiemelt figyelmet kell fordítani a biztonsági intézkedésekre. – A maszkviselés a folyosókon, közös helyiségekben kötelező, vizsgadolgozat írása közben erősen ajánlott – emelte ki, hozzátéve:az épületekben alapos takarítást végeznek. Kitért arra is, hogy a tömegközlekedési járatokat sűríteni fogják a vizsgák idejére.

Várhatóan mintegy 900 diák érkezik határátlépéssel a vizsgákra

A Magyar Nemzet kérdésére Maruzsa Zoltán elmondta azt is, hogy bár pontos regisztrációt nem vezetnek a külföldről érkező érettségizőkről, de várhatóan mintegy 900 fő fog határátlépéssel részt venni a vizsgákon. Nem csak a szomszédos országokból jönnek, van olyan magyar vizsgázó, aki például a Közel-Keletről tér haza. – A külföldről érkező vizsgázóknak befelé jövet nem kell karanténba vonulniuk, a hazatérésükről pedig folynak az egyeztetések. A szlovák kormány például már bejelentette, hogy az érettségizők esetén visszafelé eltekint a karantén alkalmazásától, de megtörtént az egyeztetés például a román határrendészeti szervekkel is – tette hozzá.

Az érettségi idejére megnyitnak a kollégiumok

Lapunk másik kérdésére a köznevelési államtitkár azt is jelezte: újra megnyitnak az érettségi vizsgák idejére a járvány miatt korábban bezárt kollégiumok. Fontos szabály, hogy szobánként csak egy vendég helyezhető el. Mint mondta, a szállásokat jellemzően azok veszik igénybe, akik a tanulmányaik során is kollégisták, de az üres kapacitásokra bármelyik érettségiző jöhet. – Nem érkezett olyan jelzés, hogy valakit nem sikerül befogadni, kapacitásprobléma nincs a kollégiumokban – húzta alá.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a diákoknak összesen 422 455 darab maszkot, a tanároknak 147 075 maszkot és kesztyűt, továbbá 20 ezer darab pumpás félliteres kézfertőtlenítőt és 8376 liter felületfertőtlenítőt juttatnak el az iskolákhoz. – A védőfelszerelésekben az egyházi, alapítványi és magániskolák fenntartói is részesülnek – tette hozzá.

Budapesten több mint 20 ezren érettségiznek

Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott kiemelte, hogy minden negyedik vizsgázó, azaz 20 254 fő Budapesten fog érettségizni, a fővárosban összesen 244 helyszínen szerveznek vizsgákat. Az érintetteknek 153 ezer maszkot és 42 ezer pár kesztyűt osztanak ki. – Budapesten felkészültünk arra, hogy biztonsággal lebonyolítsuk a vizsgákat, de mindez nem ér semmit, ha a járványügyi szabályokat a fiatalok a vizsga folyamán nem tartják be – hívta fel a figyelmet Sára Botond, aki arra kérte a diákokat, tartsák a védőtávolságot annak ellenére is, hogy régen látták egymást. A kormánymegbízott köszönetet mondott annak a 13 292 felügyelő tanárnak, aki részt vesz a budapesti vizsgák felügyeletében.

Kétszer több pedagógusra van szükség

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a csoportosulások elkerülése végett az iskolákba több kapun is be tudnak menni az épületbe a vizsgázók. Hozzátette: a takarító személyzet megemelt létszámmal lesz jelen, de a szokásosnál kétszer több teremre és dupla annyi pedagógusra van szükség, hiszen egy-egy helyiségben most kevesebben tartózkodhatnak. A vizsga során használt eszközök kapcsán hangsúlyozta: mindenki csak a saját szótárát, függvénytáblázatát, tollát használhatja. Jelezte továbbá, hogy sok helyen általános iskolai pedagógusok is bekapcsolódtak, sőt nyugdíjas kollégák is jelentkeztek önként, hogy beszálljanak az érettségi felügyeletébe.

Eredetileg 113 387-en jelentkeztek a vizsgákra, köztük olyanok is, akik előrehozott érettségit tettek volna, az ő jelentkezésüket – több mint 26 ezret – hivatalból törölték. Az összes vizsgázó három százaléka jelezte, hogy visszalép, így végül 84 284-en kezdhetik meg hétfőn az érettségit. Halasztani egyébként egészen az utolsó pillanatig lehet, azt sem éri semmilyen szankció, aki a vizsga reggelén dönt úgy, hogy mégsem megy el.

Csak írásbeli lesz, ritka kivétellel

Mint azt korábban megírtuk, a személyes találkozások minimalizálása érdekében ebben az évben csak az írásbeli számonkéréseket tartanak, ez alól néhány kivétel lesz csak, például a hittan és a testnevelés tantárgyak.

A szabályok szerint egyszerre legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat egy teremben, egymástól legalább másfél méter távolságot megtartva. Természetesen az adott helyszín és vizsgabeosztás sajátosságainak függvényében a létszám lehet alacsonyabb, a személyek közötti távolság pedig nagyobb.

A biztonságosabb közlekedés érdekében a nagy létszámú vizsgázót érintő első heti vizsgák a szokásos nyolc helyett kilenc órakor kezdődnek, hogy a fiataloknak ne a reggeli csúcsforgalomban kelljen iskolába menniük.

A diákok csoportosulását a szervezők feladata lesz megakadályozni, de besegít a rendőrség is: ők az épület előtt, illetve a vizsgahelyszínek környékén fogják felügyelni a rendet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.