időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Hazánkban új, innovatív eljárással küzdenek a vírus ellen

Szilágyi Anna
2020.04.27. 05:50
Hazánkban új, innovatív eljárással küzdenek a vírus ellen

A világ első országai között van Magyarország, ahol vérplazma-terápiát alkalmaznak a koronavírusos betegek gyógyítására. A módszer lényege, hogy a fertőzésből már felgyógyultak ellenanyagait használják a súlyos állapotú betegeknél. Amíg nincs elérhető oltás, ez lehet az egyik legjobb megoldás a vírus leküzdésére a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatójának szavai szerint.

– Magyarországon először végeztünk vérplazma-terápiát egy koronavírussal fertőzött betegen, ezzel az új, innovatív eljárást a világon az elsők között alkalmaztuk – mondta el a lapunknak adott interjúban Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója.

Mint elmondta, az aktív immunizálást az oltás jelenti, amikor fertőzésre képtelen kórokozót juttatnak be, ami ellen a szervezet termel speciális védőanyagokat, illetve immunsejteket. Mivel a koronavírus ellen még nincs vakcina, most az egyik legjobb kezelési lehetőség a passzív immunizálás, amikor nem a betegek immunrendszerét stimulálják, hanem már felgyógyult emberek ellenanyagait használják fel a betegség leküzdésére – magyarázta a főigazgató. Vagyis, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen és meggyógyultak, azoknak a vérplazmáját leveszik, és ebből az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közreműködésével vérkészítményt állítanak elő, ezt lehet beadni azoknak a betegeknek, akiknek még nincs megfelelő immunitásuk. Mindettől a betegek állapotának javulását várják. Vályi-Nagy István a kezelésről elmondta,

korábbi járványoknál, például az ebolánál már alkalmaztak hasonlót, és ez sok esetben működött.

Az első betegnek, aki vérplazma-terápiát kap, még tart a kezelése, ugyanis három egymást követő nap történik a beavatkozás. A professzor hangsúlyozta, egy súlyos állapotban lévő, egyébként is veseelégtelenségben szenvedő betegről van szó, akit intenzív osztályon ápolnak. Hozzátette, azért esett rá a választás, mert a már elérhető, antitestet tartalmazó vérplazmával az ő vércsoportja egyezett, ez volt a fő szempont.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója
Fotók: Bach Máté

Most országszerte felkeresik azokat a koronavírus-fertőzésből gyógyultakat, akik önként vállalják, hogy vérplazmájukkal segítik a súlyos állapotú betegeket – mondta el Vályi-Nagy. Kiemelte, egy professzionális csapat végzi a potenciális donorok felkutatását, hiszen az emberi erőforrások miniszterének irányításával részt vesz benne a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az OVSZ is. Hozzátette,

az eddigi tapasztalatok szerint, míg sok fiatal ember, és azok szervezete, akik enyhe tünetekkel vészelték át a koronavírust, kevés ellenanyagot termelt, addig a súlyosabb betegeknek erősebb immunválasza volt, tehát ők lehetnek majd a megfelelő donorok.

A felkutatás mellett jövő hét elejére széles körben elérhetővé teszik, hol és hogyan lehet jelentkezni vérplazmadonornak. A főigazgató a kezelést nem tartja kockázatosnak, hiszen ezeket a vérplazmákat ugyanolyan szigorúan szűrik, mint más vérkészítményeket.

Vályi-Nagy István azt reméli, hogy hamarosan elérhető lesz a koronavírus elleni védőoltás, amely legalább néhány évre aktív immunvédettséget biztosít.

Idővel a vírus génjei változhatnak, ahogy az influenzának is különböző törzsei jelennek meg, így ismét új vakcinát kell majd fejleszteni, de talán már a részleges védettség is elég lehet ahhoz, hogy a súlyos szövődményeket megelőzze

– fogalmazott a szakember.

Addig is, amíg mindenki számára elérhető nem lesz egy ilyen hatékony oltóanyag, a gyógyszeres terápia mellett marad a passzív immunizálás. Ettől az orvosok azt remélik, hogy segít a súlyos és kritikus állapotban lévő betegeknek átvészelni azt az időszakot, amikor még nincs saját immunválaszuk.

Vályi-Nagy István beszámolt a betegség egy olyan szakaszáról is, amelyet a vírusfertőzés által beindított folyamat okoz. Ez az úgynevezett citokinvihar-szindróma, ami egy kórosan megnövekedett immunreakcióval járó, általános gyulladásos állapotot jelent, és a beteg szerveit fenyegeti, elsősorban a tüdőt, de a szívet, a májat és a veséket is. Ennek a többszervi elégtelenségnek nevezett állapotnak gyakran halálos kimenetele lehet.

Fotó: Bach Máté

– Az intézményben végzett nagyszámú csontvelő-transz­plantációs beavatkozásnak, és a számos egyéb okból kialakuló súlyos fertőzésnek, egyaránt nehezen uralható szövődménye lehet a citokinvihar, amelynek a komplex és innovatív kezelését az elmúlt évek során a szakembereink elsajátították. Ez a tapasztalat segíti őket a súlyos és kritikus állapotú vírusfertőzött betegek kezelésében. Mind a vérplazma-terápia, mind a citokinvihar innovatív kezelése jelenleg kísérleti eljárásnak minősül, amelyre megkaptuk a hatósági engedélyeket. A betegek kezelése során megszerzett tudást és tapasztalatot fokozatosan megosztjuk majd más ellátóhelyekkel is az országban – számolt be Vályi-Nagy István.

Arról, hogy lehet-e újabb hulláma a koronavírus-járványnak, a főigazgató azt mondta, Nyugat-Európa legtöbb országában, így hazánkban sem fertőződött át még a lakosság többsége, vagyis nem alakult ki nyájimmunitás, így a szigorító intézkedések feloldásával valószínűleg újabb és újabb fertőzöttek lesznek. – Magyarország időben döntött a beavatkozások, korlátozások mellett, ennek köszönhetjük, hogy nincs szó tömeges terjedésről – fogalmazott. Hozzátette: azt, hogy valóban lesz-e újabb hullám és az milyen erősségű lesz, felelősséggel senki nem tudja megmondani. – Annyi bizonyos, hogy a hatékony, mindenkinek elérhető oltóanyag kifejlesztése lehet a végleges győzelem kulcsa a koronavírus ellen – összegezte Vályi-Nagy István.

Az ellenanyagot korábban megbetegedett, de már felgyógyult emberek vérplazmájából lehet kivonni, ezért kérik a fertőzésen átesettek jelentkezését a 30/602-9250 telefonszámon, illetve a [email protected] oldalon.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Ismét 9000 felett az új fertőzöttek száma, közel 1,3 millió embert már beoltottak

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.