Itt az ideje, hogy tisztelegjünk a rendszerváltoztatás roma hősei előtt

Forrás: MTI2020. 04. 08. 13:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kampányt indít, hogy bemutassa a rendszerváltoztatás roma hőseit – közölte a szervezet szerdán – a nemzetközi romanapon – az MTI-vel.

A közlemény szerint a romanap alkalmából a közalapítvány olyan magyar cigányok sorstörténetét mutatja be, akik személyes helytállásukkal az egész nemzetnek mutattak példát.

Harminc évvel a rendszerváltoztatás után itt az ideje, hogy „végre kifejezzük tiszteletünket történelmi teljesítményük előtt” – tették hozzá.

Az alapítvány a kormány megbízásából ezért kampányt indított a „30 éve szabadon” emlékév keretében, hogy bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar cigány közösség felépítéséhez.

A kampány során az emlékév honlapján és Facebook-oldalán elérhető portréfilmek és az online-felületeken látható plakátok hívják majd fel a figyelmet a magyar romák helytállására.

A romanap alkalmából nyolc magyar cigány élettörténet válhat széles körben ismertté. A bemutatottak között van Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész, Kovács Zoltán iskolaszervező, a roma önszerveződés meghatározó alakja, Hegyesiné Orsós Éva tanár, aki azon dolgozik, hogy tehetséges roma fiatalok utat találjanak a nagyvállalatokhoz – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.