időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Közel húszezer tesztet végeztek már el

Csókás Adrienn, Kárpáti András
Forrás: M1
2020.04.04. 10:15
Közel húszezer tesztet végeztek már el

Az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, egy hónappal az első pozitív esetek megjelenése után 678-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. Tegnap óta 55 új beteget regisztráltak, és 6 újabb halott van, akik egy 54 éves áldozat híján 80 év körüliek voltak, és mindannyian krónikus betegségekben szenvedtek. A tisztifőorvos közölte,

nő a laboratóriumi vizsgálatok száma, közel 20 ezer tesztet végeztek már el.

Müller Cecília arra figyelmeztetett, hogy

a tavaszi jó időben is kerülni kell a csoportos szabadidős tevékenységeket. Lehetőleg mindenki egyedül mozogjon,

hogy a fertőzés lehetősége ne álljon fenn.

Az országos tisztifőorvos a szociális otthonok, bentlakásos intézmények lakóinak azt üzente:

zárt közösségben még jobban kell figyelni egymásra, mert ott nehezebben kezelhető, ha bekerül a vírus.

Fokozottan figyeljünk a személyi higiénénkre. Sokkal többször mossunk kezet – hangsúlyozta.

Müller Cecília jelezte, a szociális intézmények – korábban elrendelt – látogatási tilalmát nagyon fontos továbbra is fenntartani. Elrendeltem a kijárási tilalmat, és felvételi zárlatot. Ezek az intézkedések is változatlanul érvényben maradnak – tette hozzá a tisztifőorvos. Figyelmeztetett:

rendkívül fontos az idősotthonokban betartani a rendszabályokat, amelyért mindig a fenntartó a felelős, hiszen a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk.

A tisztifőorvos jelentési kötelezettséget rendelt el az intézmények felé pozitív eset diagnosztizálása esetén.

Müller Cecília elmondta, hogy az egyik idősotthonba bejutott a fertőzés, több lakó is pozitívvá vált. A kerületi tisztifőorvos szigorított intézkedéseket adott ki, amivel megakadályozható a továbbterjedés. Sajnos szobakarantént kellett elrendelni – emelte ki. Hozzátette: megkezdődött a fertőtlenítő nagytakarítás az intézményben. Tegnap

több mint 200 mintavétel történt az intézményben. Úgy látjuk, talán sikerül megakadályozni a vírus tovább terjedését

– állapította meg az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília a Magyar Nemzet kérdésére közölte: a cukorbetegek hozzájutnak a tb által támogatott inzulinhoz. – Nem jutott tudomásunkra semmiféle hiány, biztonságos az ellátás – állapította meg.

Következő kérdésünkre, hogy hány igazolt fertőzésre számítanak a következő hónapokban, a tisztifőorvos elmondta, vannak becslési módszerek, amelyek jól megközelítik a valóságot, sőt szinte főre levetítik a megbetegedések számát, de nem szeretne beleállni a számversenyekbe.

Jelentősen növekszik majd a megbetegedettek száma. Egyenletes az eloszlás, de a tömeges megbetegedés előtt állunk – hangsúlyozta.

A tesztekkel kapcsolatban kiemelte:

számos olyan termék bukkan fel a piacon, aminek a megbízhatósága kétséges.

A tisztifőorvos kérdésre elmondta: számos egészségügyi dolgozó képzése folyik, hogy szükség esetén az intenzív osztályokon is bevethetők legyenek.

Müller Cecília hangsúlyozta,

felkészültek arra is, ha egy szülés előtt álló kismamáról kiderülne, hogy fertőzött.

Már meghatározták, hogy ilyen esetben hova vigyék a kismamát. A többi szülő nő a továbbiakban is a szokásos rendben veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatást – tette hozzá.

Újságírói kérdésre Müller Cecília emlékeztetett, hogy a vakcina a megelőzésre szolgál, majd kifejtette ennek pontos mechanizmusát.

Felhívta az egészségügyi dolgozókat:

kiemelten fontos, hogy vigyázzanak magukra és egymásra, hiszen a frontvonalban vannak, és nagyon nagy szükség van a munkájukra.

Hozzátette: ha valaki nem jelzi, hogy fertőzött lehet, a hatóságok sem tudják megtenni a szükséges óvintézkedéseket.

A tisztifőorvos kiemelte:

továbbra is a háziorvos dönt a hozzá forduló, gyanús beteg további ellátásáról.

A betegnek telefonon kell jelentkeznie. Ha a háziorvos úgy véli, hogy koronavírus fertőzöttel áll szemben, akkor ő kérheti a laborvizsgálatot.

Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta:

6 repülőnyi orvostechnikai és védőfelszerelés érkezett, ezek számbavétele folyamatosan zajlik,

de továbbra is folyik a kórházak védőeszközökkel való ellátása.

– Tegnapra ötvennél is több kórházba juttatunk védőeszközöket és a rendőrség is jelentős utánpótlást kapott – hangsúlyozta, hozzátéve:

folyamatosan szervezik az utánpótlást, jövő héten további eszközök érkeznek.

Lakatos Tibor közölte: a beérkező orvosi műszerekből és védőfelszerelésekből először a kórházak egy heti tartalékát töltik fel, a legtöbb eszközt a koronavírusos pácienseket ellátó intézmények kapják. Az ezredes hangsúlyozta: a jó idő beálltával még fontosabb figyelni a kijárási korlátozás szabályainak a betartására.

– Nem az emberek négy fal közé szorítása a cél, hanem az egészség megőrzése. Ám szükség esetén komolyabb eszközökkel is fellép a rendőrség a köztereken

– fogalmazott.

Lakatos Tibor kitért arra: felelős beosztásban lévő személyek is gyakran tesznek olyan állítást a járvánnyal kapcsolatban, amiben ott van a rejtett félelemkeltés. Ez szerinte az állampolgárok viselkedésére kedvezőtlenül hat, és a hatékony intézkedéseket is megnehezíti.

Az ezredes arról tájékoztatott, hogy az országon 1000 fős személy- és 2000 fős teherforgalmat engednek át, ezek a járművek csak bizonyos útvonalon haladhatnak, és a kijelölt helyeken állhatnak meg, ahol ellenőrzik őket a magyar hatóságok.

Lakatos Tibor a szállodák lefoglalása kapcsán közölte: a lefoglalt szálláshelyeket szükség esetén igénybe tudják venni, de nem a betegek kezelésére, hanem az orvosok, ápolók elszállásolására.

 

 

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Nem maradhat ki a bőröndből az utasbiztosítás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.