Médiaszolgáltatási jogosultságokról is döntött a hatóság

Forrás: MTI2020. 04. 08. 15:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szolgáltatók kérelmére további öt évvel, 2025. július 31-ig megújította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Debrecen 95,0 MHz és az Eger 100,7 MHz helyi rádiós frekvenciákon a Médiacentrum Debrecen Kft. és az FM7 Eger Kft. médiaszolgáltatási jogosultságait, így azokon továbbra is az FM 95 – Rádió 1 Debrecen és a 100,7 – BEST FM szólhatnak majd kereskedelmi jelleggel – tudatta az NMHH közleményben szerdán az MTI-vel.

A Törökszentmiklós 96,4 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázat nyertese a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány, amely vételkörzet-bővítéssel a Tokajjal hálózatba kapcsolódó Szent István Rádió Kisújszállás adását sugározza majd.

A Médiatanács elvégezte az alaki vizsgálatokat a helyi Sopron 98,4 MHz és a körzeti Debrecen 106,0 MHz frekvenciák közösségi pályázati eljárásaiban. Mindkét eljárásban az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.-t vette nyilvántartásba a testület. A Médiatanács véglegesítette a Székesfehérvár 99,2 MHz és a Cece 91,6 MHz helyi, valamint a Miskolc 90,4 MHz körzeti frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű használatra.

A Médiatanács e heti ülésén tárgyalt egy országgyűlési képviselőtől érkezett beadványt a Hír TV egyik februári Híradójával kapcsolatban. A bejelentő a hírösszeállítás címét – „Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” – kifogásolta, és úgy vélte, a műsor emberi méltóságot sértett, nem felelt meg a szabályok alapján a tájékoztatási kötelezettségnek, valamint a kiegyensúlyozott tájékoztatás és az alkotmányos rend alapelvi követelményének.

A Médiatanács nem indított eljárást a Hír TV szolgáltatójával szemben, mert az emberi méltóság és az alkotmányos rend megsértésére utaló vélemény nem volt azonosítható a műsorszámban. A tájékoztatási kötelezettség felügyeletére a rendelkezés deklaratív, alapelvi jellegére tekintettel a médiaigazgatási szabályok nem írnak elő hatáskört a Médiatanácsnak. Kiegyensúlyozottsági panaszként sem tudta a Médiatanács kezelni a bejelentést, mivel annak előfeltétele, hogy a kérelmező először a médiaszolgáltatóhoz forduljon kifogásával, ilyen előzetes igénybejelentést azonban a bejelentő nem tett.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is, a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.