időjárás 1°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo

Megfelelő állapotban van az új eljárással kezelt beteg

Szilágyi Anna
2020.04.28. 06:34

A vérplazma-terápián átesett első magyar beteg kiegyensúlyozott állapotban van, ugyanakkor még időre van szükség, hogy lássuk a kezelés eredményességét – jelentette ki az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, a Dél-pesti Centrumkórház tervezi további betegek kezelését is ezzel az eljárással. A napokban felkeresik a koronavírusból már kigyógyultakat, és a 30/602-9250-es telefonszámon, illetve a [email protected] címen várják azok jelentkezését, akik donorként tudnak segíteni a vérplazmájukkal.

Müller Cecília hangsúlyozta, a koronavírus miatt eddig elhunyt 280 emberből 261-en hatvan év felettiek voltak. Hozzátette, az idősotthonok és a kórházak a leginkább kitettek a fertőzésnek, ott különösen fontos a védőfelszerelések helyes használata. Országszerte eddig 25 idősotthonban jelent meg a fertőzés, nagyon különböző mértékben. Vannak nagyobb otthonok, ahol több fertőzöttet fedeztek fel, és van olyan is, ahol mindössze egy-egy fertőzött van, a szórás tehát jelentős.

Eddig a 25 szociális intézményben összesen 64-en hunytak el koronavírus-fertőzés miatt – tájékoztatott újságírói kérdésre válaszolva. Ugyancsak a sajtó érdeklődésére a tisztifőorvos azt mondta, a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó, és ez az arány megegyezik a nemzetközivel. – Munkakörüknél fogva ők veszélyeztetett kategóriába tartoznak, fokozottabban kell betartaniuk a védőfelszerelések viselésére előírt szabályokat – tette hozzá.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, múlt hétvégén összesen 3631 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási korlátozás megszegése miatt, ez az eddigi legmagasabb szám. A három hete érvényben lévő ingyenes parkolásról Kiss Róbert azt mondta: a többi mellett sikeresnek ítélik az intézkedést, mert érezhetően csökkent a zsúfoltság a tömegközlekedési eszközökön, ennélfogva jobban meg tudják tartani a távolságot egymástól a járműveken utazók, ami az egészségük védelmében fontos.