időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Tusk vírushoz hasonlította a magyar miniszterelnököt

Judi Tamara (Brüsszel)
2020.04.02. 06:05
Tusk vírushoz hasonlította a magyar miniszterelnököt

Az egyre súlyosbodó, beláthatatlan gazdasági károkkal járó járványhelyzet a politikát sem kíméli: tegnap Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke fenyegette ismét a pártcsaládból való kizárással a Fideszt. A magyar kormánypárt részéről Novák Katalin alelnök károsnak és megalapozatlannak nevezte a kizárásra tett törekvéseket, míg Varga Judit igazságügyi miniszter a jogszabály elolvasására biztatta az európai kritikusokat.

Tegnap sem csitultak az indulatok a koronavírus-törvény körül: Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke és az Orbán-kormány kritikusa a pártcsaládból való kizárással fenyegette meg a jelenleg felfüggesztett tagsággal bíró Fideszt. Tusk a néppárt tagjainak tegnap küldött levélben azt írta: bár korábban sokan nem akarták kizárni a Fideszt a pártból, idővel ismét el kell gondolkozni a kérdésen. – Most fontosabb dolgunk is van, a világjárvány legyőzése a prioritás, de eljön az idő, amikor ismét mérlegelhetitek az álláspontotokat – üzente.

A lengyel exminiszterelnök 24 órán belül sokadszorra kezdett fenyegetésbe. Novák Katalin az egyik ilyen bírálatra, miszerint Orbán Viktor győzelme egyenlő az EU lerombolásával, a magyar kormányfő pedig oltás helyett vírushoz hasonlóan viselkedik, úgy reagált: nem mi jelentünk veszélyt az unióra, hanem azok, akik elfedik az igazságot, és akkor is feszültséget szítanak, amikor az egységre és a járvány legyőzésére kellene törekedni. – Engem meglep, hogy éppen Donald Tusk az, aki már az EU-t temeti – tette hozzá a Fidesz külügyekért felelős alelnöke, egyúttal károsnak és megalapozatlannak nevezve a kormánypárt néppártból való kizárására tett törekvéseket.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy az otthon ellenzékben lévő Dán Néppárt egyetlen európai parlamenti képviselője a Fidesz kirúgását kezdeményezte a koronavírus-törvény apropóján. Tegnap a kormány egy másik rutinos bírálója, Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is megszólalt a kérdésben. A törpeállam minisztere, a Szocialista Munkáspárt politikusa a német Die Welt hasábjain követelte, hogy hazánk ezentúl ne ülhessen oda az uniós tárgyalóasztalokhoz.

Donald Tusk (balra) és Radoslav Sikorski járványügyben tehetetlen, de a populistázásra mindig jut idejük
Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság berkeiben objektívebb álláspontra helyezkedtek. A testület tegnapi, brüsszeli tájékoztatóján elhangzott, hogy a magyar rendkívüli intézkedéseket is tárgyalta az Euró­pai Bizottság, ám az összes tagállamra ugyanazok, az Ursula von der Leyen által már ismertetett szempontok vonatkoznak. – Az alapvető jogok, a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a jogállamiság tiszteletben tartása – sorolta ezeket a bizottsági szóvivő, megerősítve, hogy az elnök keddi közleménye sem kifejezetten Magyarországnak, hanem az összes EU-országnak szólt.

Az európai balliberálisok és zöldek kritikái közepette Varga Judit is kísérletet tett a törvény tolmácsolására: az igazságügyi miniszter az ORF osztrák országos közszolgálati televízió egy műsorában jelentette ki, hogy objektív tényezők alapján döntenek majd a vészhelyzet időtartamáról. – A parlamentnek nagyobb hatásköre van, mint általában, ugyanis bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, visszavonhatja a védekezésről szóló törvényt – fejtette ki. A miniszter később Facebook-oldalán a szerinte „luftot rúgó” Jean Asselbornnak is üzent. „Javaslom külügyminiszter úrnak, hogy tanulmányozza a jogszabály szövegét” – írta.