Vizsgázásra buzdít a Diáktanács

A köznevelési államtitkárral ezen a héten egyeztető középiskolások 90 százaléka egyet értett az érettségi vizsgák mielőbbi, május 4-i kezdésével – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Országos Diáktanács (ODT). A fiatalok azt javasolják társaiknak: mindenki vegyen részt a vizsgákon, aki továbbtanulásra készül.

Csókás Adrienn
2020. 04. 25. 21:22
null
Debrecen, 2019. május 6. A középszintû magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga tételfüzete egy diák padján a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2019. május 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Diáktanács arra buzdít minden fiatalt, hogy mérlegelje a helyzet súlyosságát, de fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy azok a tanulók mindenképpen vegyenek részt az érettségi vizsgákon, akik tovább szándékoznak tanulni felsőoktatási intézményekben – fogalmazott a Magyar Nemzetnek küldött állásfoglalásában a diákképviselet, amelyik szerdán az érettségi megszervezéséről, valamint a márciusban elindított online oktatás gyakorlati tapasztalatairól értekezett a köznevelési államtitkárral.

Az országos lefedettségű tanulói szervezet korábban levelet is küldött Maruzsa Zoltánnak, amelyben azt kérték, hogy csak olyan feladatok szerepeljenek az érettségi vizsgadolgozatokban, amelyeket a tanulók a digitális oktatás bevezetése előtt sajátítottak el, ugyanis sok középiskolás diák visszacsatolása alapján nem mindenhol ugyanolyan minőségű az új digitális oktatás. Erre az államtitkár válaszában nyitottnak mutatkozott.

Lajer Bettina, az Eötvös József Református Oktatási Központ tanulója azt mondja, az ODT e heti egyeztetésén azt is felvetették a szaktárcának: gondolja újra a kormány a biztonsági intézkedések szigorítását, és biztosítsanak maszkot minden fiatalnak, illetőleg az érettségit csak abban az esetben tartsák meg, ha minden eszköz adott arra, hogy a fiatalok biztonságban legyenek a számonkérések során. – Egy ilyen járványügyi helyzetben a mindenkori kormánynak biztosítania kell minden olyan eszközt, amely a fiatal állampolgárok védelmére szolgál – hangsúlyozta a diáklány.

Ennek kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte a Magyar Nemzettel, hogy a vizsgák során nemcsak maszkot, de fertőtlenítőszereket, a felügyelőtanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak.

Lajer Bettina elmondta azt is, hogy a legutóbbi online ülésükön 19 szavazati joggal rendelkező képviselő volt jelen, akik közül 17 fő, vagyis a résztvevők 90 százaléka értett egyet a vizsga május 4-i megkezdésével.

Mint azt korábban megírtuk, a személyes találkozások minimalizálása érdekében ebben az évben csak az írásbeli érettségi vizsgákat szervezik meg, egy-két kivételtől eltekintve. Összesen 83 ezer diákot várnak, ám a koronavírus-járványra tekintettel bárki következmények nélkül visszaléphet a megméretéstől. Aki most halaszt, ősszel próbálkozhat leghamarabb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.