időjárás 14°C Helga 2023. október 3.
logo

A gyermekmentő-szolgálat is készülődik a Balatonra

Gulyás J. Attila
2020.05.10. 18:44

Akad dolga a gyermekmentő-szolgálatnak is a fővárosban, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGyA) orvosai, szakápolói ezidőtájt a budapesti felnőtt betegek ellátásában kapnak feladatot – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Gesztes Éva aneszteziológus főorvos, az MGyA szakmai vezetője. Kérdésünkre, hogy lesz-e kihelyezett balatonlellei mentőbázisa idén is az alapítványnak, Gesztes doktornő azt válaszolta: erről az Operatív Törzs hoz majd döntést.

– Tény, hogy egyelőre a gyerekeket sem ajánlatos a Balatonra utaztatni – idén nyáron a gyermektáborok megtartása is kérdéses -, ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy a korábban külföldön nyaraló gyerekes családok „üdülőhelyet váltanak” és a Balatont választják.

Így nekünk is a „gyerekek után kell mennünk” – érvelt a doktornő. Elmondta: ha az Operatív Törzs úgy dönt, hogy szükség lesz balatoni gyermekmentő munkára, akkor amint már 15 éve teszik, az egyik gyermekmentő-orvosi rohamkocsijukkal június közepén leköltöznek a lellei strand mellett kialakított mentőbázisukra.

Tesztüzemben dolgozott két nyáron át Balatonfüreden a Szent Márton Gyermekmentőszolgálat balatoni részlege, ám mivel bebizonyosodott, hogy a tó északi partján kevés olyan eset van, amely mobil gyermekmentő-orvosi ellátást igényel, ezen a nyáron Füreden nem lesz gyermekmentő bázis – mondta el lapunknak László Krisztina, a Szent Márton Gyermekmentőszolgálat titkára. Megtudtuk: a rohamkocsi felszereltségű mentőautó most szintén a fővárosban lát el úgynevezett transzport feladatot, a kórházak között szállítja a gyerekbetegeket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.