A járvány ellenére sokan vettek idén részt az érettségiken

A koronavírus-járvány ellenére még a szokásosnál is alacsonyabb az érettségitől visszalépő fiatalok aránya – derül ki az elmúlt évek részvételi adataiból. Az Oktatási Hivatal statisztikái szerint 2010 óta minden tanévben van nyolc-tízezer olyan vizsga, amelyen a jelentkezők végül mégsem jelennek meg. Ehhez képest most csak 3500 vizsgát mondtak le előzetesen, és az utolsó pillanatban sem sokan gondolták meg magukat.

Csókás Adrienn
2020. 05. 15. 5:53
null
Kevesebb diák maradt távol a számonkéréstől Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a 2020. május–júniusi érettségik pontos létszámadatait csak a vizsgaidőszak lezárása után, július végére ígéri az Oktatási Hivatal (OH), a napi visszalépések és az előzetes lemondások alapján úgy tűnik, idén sem kiugró azoknak a tanulóknak az aránya, akik nem vesznek részt a vizsgákon. Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt a kormány lehetővé tette, hogy ebben a szezonban következmények nélkül visszaléphessen bárki, aki esetleg fél a fertőzés veszélyétől. Ezt azonban elenyésző számban tették meg az érintettek, sőt úgy tűnik, hogy a korábbi tanévekben még magasabb is volt a távolmaradók aránya.

Az OH honlapján elérhető érettségi­statisztikák szerint a tavaszi vizsgaidőszakokban általában nyolc-tízezer, az őszi szezonokban pedig 1300-1600 vizsgán nem jelennek meg a diákok. Az elmúlt évtized során 2012-ben léptek vissza legtöbben, akkor 10 806 alkalommal (a vizsgák két százalékán) várták hiába a jelentkezőt. Tavaly tavasszal 8088 alkalommal maradtak távol a diákok, ez az akkori létszám alapján ugyancsak két százalék körüli arány.

Kevesebb diák maradt távol a számonkéréstől
Fotó: Kurucz Árpád

Területileg egyébként nagy eltérések mutatkoznak: míg Vas megyében csak a vizsgák 0,69 százalékát mondták vissza 2019-ben, Békés megyében ugyanez az arány 4,4 százalékra rúgott. A fővárosban két és fél ezer vizsga (2,4 százalék) maradt el tavaly.

Ehhez képest mi a helyzet most? Ebben az évben országosan 355 ezer érettségi vizsga zajlik, 84 ezer tanuló részvételével. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke lapunkat korábban arról tájékoztatta, hogy előzetesen 3500 vizsgát mondtak le, ami az összes vizsgaeseménynek csak egy százaléka. Országosan 3200 középszintű és 1400 emelt szintű vizsga törlődött, ezekbe beleszámítanak azok az esetek is, amikor a diák valójában nem visszalépett, csak szintet váltott. A járvány miatt hivatalból eltörölt előre hozott és szintemelő vizsgákat, illetve a szóbeliket értelemszerűen nem számoltuk az önkéntes visszalépések közé.

A bejelentés nélküli távolmaradók arányáról csak a tankerületi iskolákból kaptunk adatokat, de a számok így is beszédesek: az első vizsgahéten a KK-hoz tartozó összes iskolában napi néhány tucat hiányzó volt. Tantárgyaktól függően 20–90 fő. Egyértelmű tehát, hogy a járvány nem tántorította el a fiatalokat, a döntő többség nem érezte úgy, hogy az érettségin való részvétellel kockára tenné az egészségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.