A rendőrség segít az uzsorások ellen, már el is fogott egyet

Az olykor ezer százalékos kamatra játszó erőszakos zugbankárok nagy része még ma is rácsok mögött van, új uzsorások meg nem mertek belevágni az üzletbe, és kereslet sem volt rá. A koronavírus okozta válsághelyzet azonban felkavarta az állóvizet, újra felbukkantak a „kamatosok”. A rendőrség résen van, segítenek az uzsorások hálójába került sértetteknek, az egyik házi bankárt már el is fogták.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 05. 09. 15:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszélyhelyzeti rendelkezések, korlátozások miatt tízezres nagyságrendű azok száma, akik remélhetőleg csak ideiglenesen, de állandó munka, biztos jövedelem nélkül maradtak. Vannak köztük olyanok, akiknek már nincs mit zálogba adniuk, a banki hitelminősítő vizsgálatoknak nem felelnek meg, egyetlen segítségük a bajban a kormány által meghatározott vagy az önkormányzatok által biztosított járulék, támogatás, segély. A gond akkor tetőzik, ha két szociális kifizetés közt elfogy a pénz.

A válság előtt a kormány közmunka programjának jóvoltából olyan rendszeres, állandó, biztos jövedelem volt elérhető az ország legkisebb teleülésein is, ami a rendőrség felderítő tevékenységével – és a lezárt nyomozások ügyében született elmarasztaló bírósági ítéletekkel – együtt, visszaszorította az uzsora kölcsönnel kapcsolatos bűncselekményeket. A „kamatosok „ azonban a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet most igazi keselyűként használják ki, a keleti és a délnyugati végeken újból felajánlották „szolgálataikat” a bajba jutott embereknek. Erre oda kell figyelni a települések vezetőinek, rendőreinek, polgárőreinek, szociális munkásainak. Tiszaföldvár polgármestere, Hegedűs István megelőző lépésként a helyi rendőrőssel közreműködve a város honlapján és köztéri plakátokon is közzétett egy felhívást, amelyben arra kérik a nehéz helyzetbe került lakosokat, forduljanak a hivatalhoz vagy a rendőrséghez, ha uzsora kamatot kínálókkal találkoznak.

Molnár Gábor biztonságtechnikai szakértő szerint az uzsorával az a legnagyobb baj, hogy egy bizonyos rétegnek nincs más lehetőség pénzhez jutni, amikor mára hivatalos fórumokon elérhető támogatásokból is kifogyott. Sokszor az uzsorás az egyetlen – bár tisztában van a hatalmas, jogszerűtlen kamattal –akire mindig számíthat. Ha feljelentetné, akkor ez a forrás is megszűnne. Nem beszélve arról, hogy a pofátlanul magas, jogtalan kamattal emelt kölcsön bűnelkövetői pszichikai sőt, fizikai terrortól, erőszaktól sem riadnak vissza ha valaki nem fizet vagy ellenük tesz vallomás. Éppen ezért ennek a jogsértésnek hatalmas a látenciája, vagyis a megvalósult bűncselekményeknek csak egy töredéke kerül a hatóság tudomására. A későbbi bizonyítás sem egyszerű, mert a gyanúsítottak rokonai a tartozás elengedésével vagy fenyegetésekkel próbálják rábírni a sértetteket a vallomásuk visszavonására, legtöbbször sikerrel. A rendőrség bűnmegelőzési, bűnügyi felderítési szolgálata azonban résen van, ismeri s szemmel tartja a korábban uzsora bűncselekményekben érintett bűnelkövetőket, igyekezve lehetetlenné tenni, megelőzni, hogy újabb áldozatokat találjanak maguknak.

A barcsi rendőröknek például sikerült a veszélyhelyzeti állapotokat kihasználó keselyűk közül az elsőt bilincsbe is verni. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya és a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztályának állig felfegyverzett rendőri egységeinek segítségével május 7-én kora hajnalban Istvándon elfogták azt a 43 éves helyi férfit, aki a kijárási korlátozások idején heti száz százalékos kamatra adott kölcsön készpénzt a válság miatt nehéz anyagi helyzetbe került környékbelieknek. Először csak ismerőseinek ajánlotta fel a rövid futamidejű gyors kölcsönt, amelyért aránytalan mértékű kamatot kért, később szélesítette az ügyfélkort.

Az uzsorakölcsönök visszafizetése súlyos nélkülözésnek tehette ki a kölcsönért folyamodókat és hozzátartozóikat, akiket ráadásul meg is fenyegetett a törvénytelen magánkölcsönt folyósító bűnöző, hogy a fizetés elmaradása, a késés újabb kamattal, majd veréssel jár. Az illegális kölcsönökről „szerződést „ is aláíratott a sértettekkel, a papírfecniken természetesen nem a kölcsönadott, hanem a visszakövetelt, jogosulatlan, irreálisan magas kamattal terhelt összeg szerepelt. A nyomozók a férfit többrendbeli, üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.