időjárás 17°C Csaba 2022. július 6.
logo

Az elmúlt tíz évben nem volt ilyen alacsony az elhunytak száma

Borsodi Attila
2020.05.21. 10:42

A halálozási mutatók márciusban alacsonyabbak voltak, mint az ezt megelőző években, és ez a nagyon alacsony szám tovább csökkent áprilisra, és elérte a háromszázas szintet – erről beszélt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár még szerdán a HírTV Magyarország élőben adásában. Hozzátette: áprilisban volt több olyan nap, amikor háromszáz ember halt meg, és nem 350 vagy annál több, mint az elmúlt tíz évben, amikor a legalacsonyabbak voltak a számok. Kérdésre Horváth Ildikó kifejtette: az elmúlt tíz év átlaga pedig még ennél is magasabb.

Az egészségügyért felelős államtitkár kiemelte: óriási dolognak tartja, hogy a koronavírus-járvány ellenére Magyarországon a járvány első hullámával kapcsolatban a történelemkönyvek nem többlethalálozásról, hanem megmentett életekről írhatnak majd. Hangsúlyozta, a meghozott intézkedések és a társadalom viselkedése együttesen hatottak úgy, hogy kevesebben haltak meg ebben az időszakban. Horváth Ildikó az okok között említette még, hogy az influenza szezonnak is hamarabb vége lett ebben az évben. Mint mondta, eleve kevesebben betegedtek meg idén januárban és februárban, aztán az intézkedések márciusban az influenzát sem engedték terjedni. Fontosnak nevezte azt is, hogy az otthon maradás miatt csökkent a közlekedési forgalom, és ezzel mérséklődött a levegőszennyezés. – Mentősök úgy tapasztalták, hogy körülbelül 25-30 százalékkal kevesebb infarktusos beteghez hívják őket – fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.