Elenyésző számban jelezték, hogy nem kívánnak érettségizni

Idén tavasszal szóbelik nélkül, írásban érettségiznek le a diákok. Csak a végzős, érettségiző és felvételiző diákok számára szervezik meg a vizsgákat, így az előrehozott és más szintemelő vizsgákat eltörlik. Országosan 84 300 fő vizsgázhatott hétfőtől, 1144 helyszínen.

2020. 05. 04. 11:45
Budapest, 2020. május 4. Kiosztják a tételeket az érettségi vizsga elõtt a fõvárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdõdött a május-júniusi érettségi idõszak. Középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyût is biztosítanak. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Szakképzési Centrum iskoláiban 816-an, a Szegedi Tankerületi Központ gimnáziumaiban pedig 667-en tesznek érettségi vizsgát a következő pár napban – írja a delmagyar.hu.

Az SZTE Gyakorló Általános iskola és Gimnáziumban idén 154-en érettségiznek. A bejáratnál megkapják a maszkot és a kesztyűt. A maszkot a toaletten és a folyosón lesz kötelező viselni, a többi helyiségben csak ajánlott.

Dr. Dobi János, az intézmény igazgatója a portálnak elmondta, hogy a középszintű érettségik mellett 50-50 emelt szintű érettségit is tesznek az elkövetkezendő napokban matematikából, történelemből és angolból.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a napokban ismertette, az érintett diákok 97 százaléka érettségizni akar, a vizsgáktól – a rendelkezésre álló ötnapos határidő alatt – a jelentkezők mindössze három százaléka, 2455 érettségiző lépett vissza.

Hasonló helyzetről számolt be a duol.hu-nak Szemenyei István, a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium igazgatója. Az országos adatokhoz hasonlóan a Rudasban is csak elenyésző számú érintett tanuló jelezte, hogy nem kíván vizsgázni, így mintegy 100 diák kezdi meg ma a vizsgasorozatot.

Szintén közel 100 érettségizőt várnak hétfőn a Széchenyi István Gimnáziumban, közölte a portál megkeresésére Kratzmajer Zoltán igazgató, aki hozzátette: tavalyhoz képest az idén több mint 700-zal kevesebben érettségiznek Somogy megyében. Ennek egyik oka, hogy a még nem végzős diákoknak nem lehet előrehozott vizsgát tenni. A kaposvári református iskolában például ötven fiatal jelentkezett érettségire, de csak harminckét tanuló vesz részt a vizsgákon. Molnár Tímea, az intézmény vezetője a sonline.hu-nak elmondta: az előrehozott érettségi tárgyak többsége angol lett volna.

A legtöbb diák a Kaposvári Szakképzési Centrumhoz tartozó intézményekben vizsgázik, csaknem 700 diák ül be a padokba. A Kaposvári Tankerületi Központ iskoláiban 479, a Siófoki Tankerületi Központban 268, a Siófoki Szakképzési Centrum intézményeiben mintegy 300, az Agrárminisztériumhoz tartozó somogyi iskolákban 115, a kaposvári katolikus iskolában 54, míg a csurgói református gimnáziumban 25 végzős tanuló mérettetik meg.

Megfelelően felkészültek az idei érettségi vizsgák lebonyolítására a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Középiskola és Kollégiumában – írja a haon.hu. Az iskolában a 33 végzős diákból 20-an jelentkeztek a májusi érettségire, tizenhárman visszaléptek. Nemcsak Nyíradonyból vannak végzőseik, hanem más településekről is, Nyírmihálydiból, Nyírlugosról, Bagamérból, sőt Romániából is járnak át diákok, szám szerint hárman.

A vizsgától visszalépő diákok között volt, aki azért döntött az őszi érettségi mellett, mert tartósan beteg van a családban, illetve akadt olyan is, aki idős nagyszüleivel él. De a döntő érv a szóbeli érettségi hiánya volt. Több tanulónak is szüksége van a szóbeli feleletkor a megerősítésre, egy bólintásra, egy jelzésre, hogy igen, jó úton halad. Ezek a diákok írásban nem tudnak olyan jó teljesítményt nyújtani.

A Tatai Református Gimnáziumban is rendben elkezdődött az érettségi. Az elmúlt hetek digitális tanrendje miatt a tanulók és a tanárok ugyan hetek óta nem látták egymást személyesen, a hangulat a lehetőségekhez mérten nyugodt és közvetlen volt – olvasható a kemma.hu-n.

A Monitoring- és Lakossági Riasztórendszer próbája minden hónap első hétfőjén 11 órakor, míg a paksi csökkentett üzemű próba 13 órakor történik meg, a diákok nyugodt vizsgázása érdekében azonban májusban sehol nem szólalnak meg a katasztrófavédelem által üzemeltetett szirénák – tájékoztatta a szoljon.hu-t a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyelete.

Csak a bejáratnál maszkot viselő és dobozból maszkokat kínáló hölgyek látványa tette szokatlanná a belépést a megyeszékhelyi Mindszenty-gimnáziumban, ahol hétfőn délelőtt 68 diák veselkedett neki a magyar érettségi írásbeli feladatainak – írja a zaol.hu.

Csordás Róbert igazgató a portál érdeklődésére elmondta, hogy a diákokat tíz tanteremben ültették le, legfeljebb nyolcat egy teremben, ily módon mindenhol biztosítva a megfelelő távolságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.