Hétfőtől új szabályok érvényesek

Május 4-én megkezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakasza, új szabályokkal. A járványt ezután is folyamatos kontroll alatt tartják, amelyhez fontosak a lakosság átfertőzöttségét felmérő szűrővizsgálatok is. A nagyszámú megbetegedettet regisztráló tatabányai kórházban minden dolgozót tesztelni fognak.

Szilágyi Anna
2020. 05. 02. 11:41
MÜLLER Cecília
Budapest, 2020. április 18. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – mondta Müller Cecília. Hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni. MTI/Botár Gergely/kormany.hu Fotó: Botár Gergely/kormany.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy eredmény, hogy sikerült elkerülni a járvány berobbanását, a hirtelen nagyszámú megbetegedést, az egészségügy pedig mára felkészült a tömeges szakaszra. Lassú felszabadítások következnek, amelyeket járványügyi szempontból is szigorú kontroll alatt tartunk – jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília (képünkön) hozzátette, ehhez fontos visszajelzést adnak majd a lakosság átfertőződöttségét felmérő szűrővizsgálatok.

A munkáltatóktól a tisztifőorvos azt kérte, lehetőleg továbbra is biztosítsák az online, otthonról történő munkavégzést a dolgozóknak. – Ahol mégis be kell menni dolgozni, csak egészségesek járjanak be, fokozottan érvényes ez az egészségügyre – jelezte, mivel voltak, akik betegen végezték a munkájukat, ami hozzájárulhatott a járvány terjedéséhez.

– Az íróasztalokat a megfelelő 1,5-2 méter távolságra helyezzük egymástól, ügyeljünk arra, hogy az étkező, pihenő és dohányzásra kijelölt közösségi helyiségekben limitált számú ember legyen egyszerre, és itt is tartsák a védőtávolságot – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

A tatabányai kórházról elmondta: nagyszámú megbetegedés történt, ezért volt szükség a felvételi zárlat elrendelésére.

– A zárlat ideje alatt a betegek ellátása folyamatos – hangsúlyozta Müller Cecília. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján látható, hogy a betegek biztonsága érdekében mely intézményeket jelölték ki az ellátásra, ahol áthelyezésre volt szükség. Hozzátette, jelenleg is tart a vizsgálat a kórházban, ahol valószínűleg az ott dolgozóktól indult a fertőzés terjedése, ezért valamennyi dolgozót a portástól a műszaki személyzeten át az orvosokig tesztelni fognak.

Kiss Róbert rendőr alezredes az önkormányzatok rendeletalkotási lehetőségeiről elmondta: a piacoknak az idősek által látogatható idősávjáról hozhatnak döntéseket, és ezen a hétvégén még szigoríthatják a központi kijárási korlátozási intézkedéseket, később a tervek szerint már nem. – A felsőoktatási intézmények újranyitásáról a rektor hozhat döntést, ám a kollégiumok nyitva tartása továbbra is tilos – tette hozzá.

Közben Magyarországon elsőként a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban indult el az a teszt, amely 99,5 százalékos pontossággal kimutatja a lezajlott koronavírus-fertőzést. Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes tegnapi közleménye szerint a további védekezéshez szükséges döntések a pontos megbetegedési adatok tükrében hozhatók meg felelősséggel, ebben segítenek ezek a szerológiai tesztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.