Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Június közepén megszűnik a veszélyhelyzet

Bácskai Balázs
2020.05.26. 15:00
Június közepén megszűnik a veszélyhelyzet

A közterületi parkolás és a veszélyhelyzet alatt nyújtott adókedvezmények határideje július elsejével megszűnik – közölte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára annak kapcsán, hogy a kabinet ma benyújtja a különleges jogrend megszüntetéséről szóló törvényjavaslatokat, amely június közepén léphet életbe az Országgyűlés döntése nyomán. Az államtitkár bocsánatkérésre szólította fel azokat, akik hamis híreket terjesztettek, diktatúrát kiáltottak a kormány rendkívüli felhatalmazása nyomán.

A kormány a mai napon benyújtja az Országgyűlésnek a különleges jogrend visszavonásáról szóló előterjesztést, a T. Ház június közepén vitathatja meg és fogadhatja el a törvényjavaslatot – jelentette be kedd délután Orbán Balázs. A Miniszterelnökség államtitkára bocsánatkérésre szólította fel mindazokat, akik diktatúrát és autokráciát vizionáltak Magyarországon.

Az államtitkár elmondta:

két külön törvényjavaslatról van szó, az egyik a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szól, a másik pedig az ezzel összefüggő átmenti szabályokat tartalmazza.

– Június közepén tehát megszűnhet a veszélyhelyzeti jogrend Magyarországon – mondta Orbán Balázs. Kiemelte,

amikor március közepén rendkívüli jogrendet léptetettek életbe, akkor helyesen jártak el, Magyarország gyorsan és eredményesen lépett, így sikerült a járvány elleni védekezés első szakaszát sikeresen zárnunk.

– Mind az emberéletek, mind az emberi egészésg és a gazdaság megóvásában sikereket értünk el – szögezte le az államtitkár.

A járvány elleni védekezés nem szűnt meg, az továbbra is a feladatunk. ám ahhoz nem lesz szükség különleges jogrendre

– mondta Orbán Balázs, hozzátéve, hogy a védekezés első szakaszához viszont ez elengedhetetlen volt.

Az államtitkár kitért arra, hogy mi lesz a sorsa azoknak az átmeneti jogszabályoknak, amelyeket a védekezés idején hozott a kormány. A több száz oldalas törvényjavaslatból néhány példát is hozott.

 • Az operatív törzs fennmarad és a járvány második hullámára való felkészülést írányítja
 • Az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart
 • A közterületi parkolás ingyenessége szintén július elsejéig tart
 • Az adokedvezmények határideje szintén július elseje
 • A hiteltörlesztési moratórium december 31-ig marad hatályban
 • A kórházparancsnoki rendszert, amelynek kiépítésére szintén a védekezés első szakaszában került sor, megtartja a kormány
 • Az állami tisztviselők külföldi utazási tilalma megszűnik
 • Az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15000 forintra történő emelése megmarad
 • A magyar jogrendben található egészségügyi válsághelyzet intézménye megerősödik és ezzel a jogintézménnyel tudja kezelni a kormány a járvány esetleges második hullámára való felkészülést
 • Az államtitkár szerint tehát nem lesz szükség egy újabb rendkívüli jogrend kihirdetésére, ha az Országgyűlés támogatja a kormány ezen javaslatát.

  – Ha a parlament támogatja a benyújtott törvényjavaslatot, akkor olyan helyzet áll elő, hogy az egészségügyi válsághelyzet intézményén keresztül – ami az egészségügyi törvényben kerül elhelyezésre – meg fogjuk tudni hozni azokat a szabályokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy eredményesen védekezzünk a járvány ellen.

  Jelenlegi tudásunk szerint nem lesz szükség újabb rendkívüli felhatalmazás kérésére

  – válaszolta a Magyar Nemzet azon kérdésére az államtitkár, hogy a helyzet romlása esetén szükség lehet-e a különleges jogrend újboli bevezetésére.

  Kérdésünkre az államtitkár közölte, hogy a rémhírterjesztésről szóló jogszabály fennmarad, ám annak tényállási eleme, hogy csak a különleges jogrend idején lehet alkalmazni, így a veszélyhelyzet megszűnésével az nem alkalmazható.

  A kórházparancsnoki rendszer kapcsán kérdésre válaszolva az államtitkár kiemelte: a törvényjavaslat elfogadása kapcsán a rendszer határidő nélkül fennmarad. Ez azt jelenti, hogy a kórház irányításával összefüggő egészségügyi kérdésekért továbbra is az általános szabály szerint az igazgatók, főigazgatók felelősek és a kórházparancsnokok pedig az operatív ellátási kérdésekben lesznek ügydöntő pozícióban. – A kórházparancsnoki rendszer bevált – közölte Orbán Balázs.

  KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

  Ismét 9000 felett az új fertőzöttek száma, közel 1,3 millió embert már beoltottak

  A dosszié összes cikke
  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.