Kivágtak hét fát a Rókus kórház kertjéből

Márciusban három, a napokban pedig további négy fát vágtak ki Budapest VIII. kerületében, a Gyulai Pál és Stáhly utca sarkánál lévő Rókus-kertből. A munkálatokat a főváros kertészeti cége, a Főkert végezte, a fairtásról sem a józsefvárosi képviselőket, sem az ott lakókat nem értesítették. A helyi Fidesz-frakció tiltakozik a környezetkárosítás ellen.

Veres László István
2020. 05. 23. 12:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Láncfűrészek zajára ébredtek a lakosok szerda reggel és sokan pizsamában szaladtak az utcára a Rókus-kert környékén, hogy megtudják, mi történik a fákkal. Többen megpróbálták megakadályozni a növények letarolását, ám nem jártak sikerrel. A Szent Rókus Kórház kertjében márciusban végrehajtott akcióról a Főkert úgy nyilatkozott, hogy további egy fa kivágása várható, ám mint utóbb kiderült: valójában újabb négy, ránézésre teljesen egészségesnek tűnő, hatalmas lombozatú fát pusztítottak el, a madarak költési időszakának kellős közepén.

A Főkert az irtást károkozás veszélyével, illetve kiszáradással indokolta, de volt olyan kivágott fa is, amelynek azért kellett pusztulnia, mert a gyökere felnyomta a burkolatot, vagy a kerítést veszélyeztette. A fakivágásról egy videót osztott meg Kocsis Máté, a kerület országgyűlési képviselője, aki azt írta közösségi oldalán: „Sok évtizedes, egészséges fákat vágatott ki Pikó András a Rókus téren. Ez már az ígért klímaprogram lehet. Vagy ha mégsem az, akkor ő nyilván megint nem tehet semmiről, és mindenki hazudik. Kíváncsi leszek, mi lesz most a kommunikációs trükk”.

Lapunk megkereste Vörös Tamást, a Fidesz-KDNP józsefvárosi képviselőcsoportjának vezetőjét, aki elmondta: rendkívül érdekes megfigyelni, hogy ugyanazok, akik a korábbi zöldfelület-fejlesztések esetében gyakorlatilag minden fűszálhoz odaláncolták magukat, és fagyilkosoknak nevezték azokat a politikusokat, akiknek köszönhetően olyan új és hasznos parkok jöttek létre, mint például az Orczy-kert, most sunnyognak és mélyen hallgatnak. – Ezek az emberek azt is elfelejtették, hogy Budapest korábbi főpolgármestere, Tarlós István tízezer új fát ültetett a fővárosban, Józsefváros előző vezetése pedig ezer fát telepített a kerületben. Ehhez képest a Főkert az önkormányzat asszisztálásával most olyan indokokkal vágott ki fákat a Szent Rókus Kórház kertjében, amely miatt a mi időnkben – joggal – zengett volna a sajtó – közölte a frakcióvezető. Hozzátette: ezeket a nagy lombkoronájú fákat meglehetősen nehéz lesz pótolni a belvárosias környezetben. Kiváltképp úgy, hogy Pikó Andrásék egy forintot sem állítottak be zöldfelületek fejlesztésére az idei költségvetésben, pedig a polgármester ötezer négyzetméter parkosítást ígért a józsefvárosiaknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.