Megkönnyíti a rendőrség munkáját az elektronikus ellenőrzés

A rendőrség ellenőrző munkáját könnyítheti meg egy új, a koronavírus-fertőzés miatt házi karanténba kényszerült polgár mozgását, jogkövető magatartását ellenőrző elektronikai jeladó rendszer.

Végh Attila
2020. 05. 07. 9:06
null
20200429 Sárosd Koronavírus-járvány miatt karantén és teljes körű fertőtlenítés a helyi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Integrált Szociális Intézménye idősek otthonában Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap Fotó: Fehér Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány miatt elrendelt hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésének lehetőségéről jelent meg rendelet május 4-én a Magyar Közlönyben. A hatósági házi karantén szabályainak betartását egy márciusi rendelet szerint a rendőrség hivatott ellenőrizni. Eddig kizárólag a személyes, napi ellenőrzés volt megvalósítható. A házi karanténra kötelezett ember lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes rendőrkapitányság járőrei a megfelelő védőfelszerelésben és a szociális távolságtartás szabályait betartva naponta, a karanténre kijelölt lakás ajtajában ellenőrizték, hogy a fertőzött vagy fertőzésgyanús személy elhagyta-e otthonát. Ez a tevékenység nagyon sok erőt energiát kötött le, ráadásul nem volt teljes a kontroll, a fegyelmezetlen vírushordozó két ellenőrzés között akár el is hagyhatta kijelölt tartózkodási helyét.

A hatóság felügyeli a házi karantént
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A rendőrök munkáját és az ellenőrzés hatékonyságát, folyamatosságát segítheti a jövőben a karanténra kötelezett nagykorú, cselekvőképes személy mozgásának, valamint az arcképmásának és általa megadott egészségügyi adatainak továbbítására alkalmas elektronikus szoftver. Ez nem elektronikus nyomkövető, amit a bűnügyi felügyelet alatt álló házi őrizetesek esetében használ a hatóság, annak a viselése bírói határozat mellett kötelező, és azt a kényszerintézkedés alatt álló őrizetes nem veheti le, a testén kell hordania, már a rongálása is jogsértő. A karanténjelző csak egy szoftver, amit annak a járványveszély miatt megfigyelésre kötelezettnek a saját telefonjára vagy hordozható számítógépére telepítenek, aki ezt önként vállalja. Ha a megfigyelésre kötelezett polgár beleegyezik az elektronikus ellenőrzésbe, és az írásban megtett nyilatkozatot követően mégsem telepíti a szoftvert, szabálysértést követ el.

Az elektronikus ellenőrzést a már korábban karanténra kötelezettek is kérhetik. A járványügyi hatóság és a rendőrség a hatósági házi karantén alá vont személy azonosítása érdekében jogosult az érintett személy arcképmásának kezelésére is, vagyis kár kockáztatni azt, hogy a karanténra kötelezett az ellenőrző szoftverrel ellátott okoseszközét otthon hagyva szegje meg az előírásokat. A járványügyi hatóság, valamint a rendőrség az említett adatokat – ha egy későbbi jogszabály hosszabb határidőt nem állapít meg – a hatósági házi karantén megszűnésétől számított 60 napig kezeli, majd megsemmisíti.

A rendelet kitér arra is, hogy amennyiben a hatósági házi karanténra kötelezett személy nem tesz önkéntes nyilatkozatot, akkor a karantén szabályainak megtartását a rendőrség továbbra is személyesen ellenőrzi majd. A visszaélések elkerülése miatt ezek az ellenőrzések sűrűbbek lehetnek, s nem egy állandó, megszokott időpontban hajtják végre a rendőrök reggel hat és este tíz óra között. A karanténra kötelezettség szabályait megszegőt az első esetben figyelmeztetik a rendőrök a szabályok betartására, újabb jogsértés esetén pénzbírság szabható ki a szabályszegővel szemben, amelynek összege 300 ezer forint is lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.