időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

A boncmester kereskedhetett a holtak testrészeivel

Szemán László János
2020.06.20. 18:29

Az a legvalószínűbb, hogy a boncmester a patológiáról hazalopott holtakat kereskedelmi célból tárolta pátyi házában.

Az eddigi ismeretek szerint valószínűleg kereskedelmi célból lopta haza szinte nap mint nap, esténként a munkahelyéről, egy kórház patológiájáról a halottakat, illetve holtak testrészeit a pátyi boncmester. Erre utal az a tény, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberi test tiltott felhasználásával gyanúsította meg a 60 év körüli férfit. Ez a bűncselekmény pedig a holttestek, illetve testrészek kereskedelmi célú illegális felhasználását feltételezi.

Emberi test tiltott felhasználása

BTK. 175. § (1) Aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét (annak részét, illetve halott magzatot jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz), azzal kereskedik, bűntett: 3 év

(2) 1–5 év: egészségügyi szolgáltató alkalmazottja a foglalkozása körében követi el.

(3) (1): 1–5 év, (2): 2–8 év,

a) 18 éven aluli személy sérelmére,

b) üzletszerűen vagy

c) bűnszövetségben.

(4) Előkészület, vétség: az (1) esetben 1 év, a (2) és (3) esetben 2 év.

(5) E § alkalmazásában embrió alatt az anya testéből kikerült, valamint az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárás során létrejött, illetve létrehozott, a méhbe be nem ültetett embriót is érteni kell.

Pénteken, június 19-én írtuk meg, hogy nyomozás indult emberi test tiltott felhasználása miatt a boncmester ellen.

Évekig hordta haza a halottakat a patológus, de miért nem tűnt fel senkinek ez a kórházban? – tette fel a kérdést a BudaPestkörnyéke.hu portál, amely először számolt be a pátyi horrorházról.

Egy környékbeli arról beszélt a portálnak:

„Mindig mondtam, hogy van azokban a fekete zsákokban valami, amiket hazahord”, egy másik környéken élő pedig azt mondta, hogy a férfi többször viccelt azzal, hogy halottakat hoz haza a furgonjával.

Csütörtökön kilenc év után derült ki az igazság, tényleg halottakat és halottak testrészeit vitte haza az évekig Pátyon élő patológus.

 

A portál arról is beszámolt, hogy az udvarban több számozott vödröt találtak, a szomszédok szerint a boncmester rendszeresen óriási tepsiket mosott. Ma már tudni vélik, hogy ezek hullaszállító lemezdobozok voltak.

A rendőrség terv szerint kedden tájékoztat az ügyről, de a portál szerint a helyszínen arról beszéltek, hogy a hűtőszekrényben is emberi testrészeket találtak, még gyermek is volt köztük.

A kórboncnok lebukását az okozta, hogy eladta az udvaron tárolt furgonját és szögvasakat. A vevő pedig belenézett az udvaron heverő hordókba és zsákokba, elszörnyülködve látta meg a testrészeket, majd riasztotta a rendőrséget – erről írt legalább is a Facebookon a vevő felesége.

Sajtóértesülések tolvajokról szólnak, akik betörtek a házba, és akkor fedezték fel az emberi maradványokat, majd miután lebuktak, elmondták a látottakat a rendőröknek. A Blikk tudósítása szerint a csendes utcában lakók közül néhányan egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy a férfi a malacait etette a maradványokkal. Ennek azonban kicsi a valószínűsége.

– Dénes legalább húsz éve költözött ide családjával. A nő kedves volt, a két gyermeke aranyos, ő azonban rettentően undok és goromba. Soha nem köszönt, és sportot űzött abból, hogy mindenkit feljelentett valamiért. Idén februárban az új párjával elköltöztek, azóta csak nagy ritkán láttam. Állatokat mindig tartott, egyszer még a városi képviselő-testület is tárgyalta az ügyét, mert valaki akkor őt jelentette fel, hogy az állatokat rossz körülmények között tartja. Persze aztán ebből sem lett semmi. Sokáig irdatlan bűz áradt ki tőle, de aztán ez megszűnt – árulta el a férfi egyik szomszédja a Blikknek.

 

A két napig tartott helyszínelés és az elsődleges igazságügyi patológiai szakvélemény szerint a holttestek és testrészek nem gyilkosságok áldozatainak a maradványai.

Még 2017-ben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség emberi test tiltott felhasználása miatt egy nő ellen. A vád szerint egy 36 éves nő internetes fórumon ismerkedett meg olyan nőkkel, akiknek természetes úton nem lehetett gyermekük, és felajánlotta nekik a petesejtjét, amiért több esetben pénzt is kért, a későbbiekben pedig már kizárólag az volt a célja, hogy a sértettek pénzét csalással megszerezze. Ebben az esetben azonban nem lopott holttestekről, hanem petesejt-kereskedelem ígéretéről volt szó.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.