időjárás 18°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Az Auróra Kioszknak nem kell betartania a szabályokat

Nagy Orsolya
2020.06.15. 19:25
Az Auróra Kioszknak nem kell betartania a szabályokat

Még éjjel kettő órakor is elviselhetetlen zaj terjeng felfelé az Auróra Kioszk szórakozóhely és közösségi házból. A Soros-hálózat civiljeinek helyet adó kocsmának este tizenegy óráig be kellene zárnia, de a klub mellett élő lakók lapunknak elmondták: az Auróra újranyitása óta egyszer sem sikerült időben befejezni a mulatozást. A környékbeliek hiába jelezték Pikó András józsefvárosi polgármesternek a problémát, az önkormányzat a korábban végleges bezárásra ítélt klub maradása mellett döntött.

A Józsefvárosi Önkormányzat erre a hétre lakossági fórumot, majd július elsejére szűk lakossági egyeztetést hívott össze az egyre hangosabb és haragos lakók átmeneti csitítására, ám a lakók szerint a mediációs folyamat csak arra jó, hogy Pikó András húzza az időt és ne kelljen semmit tennie a szórakozóhellyel.

– Miért is akarna? Pikó és kabinetje törzsvendégek ott – írták több józsefvárosi Facebook-csoportban a Csarnok negyedben élő, dühös lakók. Sokszor éjjel a rendőrök vetnek véget a bulinak a józsefvárosi Auróra Kioszk szórakozóhelyen. A lakók megelégelték a zajt, és gyakran telefonálnak a rendőrségre, ugyanis a klub hivatalosan csak este 11-ig tarthatna nyitva.

Pikó Andrásnak megválasztása után a legelső intézkedése volt, hogy visszavonja az Auróra Kioszk bezárásáról hozott döntést, majd több interjúban kijelentette: az Auróra marad.

– Tagjaink közül többen egyeztettek már személyesen a polgármesterrel és az alpolgármesterrel. Meghallgatták őket, de változás nem történt, sőt a júniusi újranyitás óta nem volt olyan este, hogy ne kellett volna a rendőrséget hívni. Most, hogy megvan az egyeztetés időpontja, egy kicsit elcsendesedett a klub – mondta el Weisz Gábor, a Társaság a Népszínház-Csarnok Negyedért Egyesület elnöke.

Rendőrök intézkednek a klubbal szemben.

Pikó András ellenzéki polgármester szerint az Auróra érték. közvetlen munkatársának mindenképp. A hely otthont ad az önkormányzat részvételi irodáját vezető Udvarhelyi Tessza vállalkozásának. A Közélet Iskolája elnevezésű civil aktivistaképző intézményben olyan tanfolyamokra lehet jelentkezni, mint a kampány- és közösségszervezés.

Udvarhelyi Tessza Pikó András kampányfőnöke volt, és önkormányzati munkája mellett még mindig a Város Mindenkié csoport koordinátora.

– A Közélet Iskolájában a legfontosabb dolgom a szervezet pénzügyi vezetése. Ezenkívül részt veszek a képzések szervezésében és megtartásában, stratégiai tervezéssel segítek civil szervezeteket, részvételi akciókutatásokat koordinálok és kiadványokat szerkesztek, lektorálok – írja bemutatkozójában Udvarhelyi. A Város Mindenkié csoport másik vezetője Misetics Bálint, akit Karácsony Gergely főpolgármester szociális főtanácsadónak kért fel. Misetics polgári engedetlenséget „tanít” Udvarhelyi „iskolájában” A Közélet Iskolája alapítványi formában működik, a képzések ingyenesek. Felmerül a kérdés, hogy az „iskola” miből tartja fenn magát. A honlapjuk szerint adományokat várnak, kiadványokat értékesítenek. Támogatóik között feltűnik Soros György szervezete, a Nyílt Társadalom Alapítvány is.

Éjjel is erőteljes zajok hallatszanak fel lakásokba

Az Auróra Közösségi Házban a Közélet Iskolája mellett helyet kapott számos baloldalhoz és/vagy Soros György alapítványához köthető szervezet, mint a Budapest Pride, a Roma Sajtóközpont, az Utcajogász, az Utcáról Lakásba! Egyesület és Pikó András lakájmédiája, a Mérce.hu is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.