Az Európai Bizottság főtanácsadója lett egy szegedi professzor

A Széchenyi-díjas biológus abban a munkacsoportban kezdett el dolgozni, amely a jelenlegi koronavírus-járvánnyal, illetve egyéb krízishelyzetekkel foglalkozik. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont akadémikusát az MTA elnöke, Lovász László jelölte a testületbe.

Forrás: szeged365.hu2020. 06. 22. 7:40
null
Kondorosi Éva Forrás: szeged365.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói testületének tagjai lefedik a főbb tudományterületeket. A jelölést tudományos szervezetek, így elsősorban akadémiák, egyetemek készítik el, és nyújtják be az Európai Bizottsághoz – derül ki az MTA interjújából.

A döntés során több szempontot vesznek figyelembe, elsősorban a szakmai kiválóságot és azt, milyen tudományterület képviseletére van szükség a csoportban – olvasható a Szeged365.hu-n.

Kondorosi Éva
Fotó: Szeged365.hu

„Abban a munkacsoportban kezdtem el dolgozni, amely a jelenlegi Covid-19-járvánnyal, de hosszabb távon minden egyéb járvánnyal és bármiféle krízishelyzettel foglalkozik. Hogyan lehet ezekre felkészülni, mit lehet tenni az adott helyzetben, illetve hogyan lehet a válsághelyzetekből a lehető legjobban kikerülni. Ez utóbbi esetben nem a régi rendszer visszaállítása az elsődleges cél, hanem az, hogy hogyan lehet a lehetőségeket kihasználva új alapokra helyezni például a gazdaságot” – árulta el Kondorosi Éva.

A csoport a koronavírus kapcsán jelenleg egy nyilatkozat összeállításán dolgozik Paul Nurse Nobel-díjas biológus vezetésével, amelyet még júniusban átadnak az Európai Bizottságnak.

Kondorosi Éva a mostani, három évre szóló kinevezése mellett a nemzetközi tudományos életben is megtartotta fontos megbízatását az Academia Europaeában, ahol egyrészt tagja a vezető testületnek, másrészt a biokémia és molekuláris biológia szekció elnöke is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.