időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Botrányos bérlakáshelyzet Hódmezővásárhelyen

Magyar Nemzet
2020.06.11. 17:41

Hamarosan elindul a város saját ingatlankezelő cége, amely nem veszi át azt a 138 önkormányzati lakást, ahol az ott élőknek nincs szerződésük vagy nem fizetik a lakbért, a közös költségeket és a rezsit – erről egy videóbejegyzésben beszélt Márki-Zay Péter, a település balliberális polgármestere, aki hozzátette: ezeket a lakásokat kilakoltatásra javasolják majd. Ezután a Vásárhely24.com kérdéseket intézett az önkormányzathoz a bérlakáshelyzettel kapcsolatban. Erre az a válasz érkezett, hogy Hódmezővásárhelynek jelenleg 443 bérlakása van, amelyből 253 szociális alapon bérelhető. Elmondták azt is, hogy 104 olyan ingatlan van, amelyben jogcím nélküli lakók élnek. Az nem derült ki, mekkora kár érte, éri szerződések híján vagy a nemfizetések miatt a város költségvetését. Az önkormányzat ekkor még azt közölte, hogy az elődeiktől (vagyis a kormánypárti vezetéstől – a szerk.) örökölték ezt a küzdelmes feladatot. Nem sokkal később, egy mai sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter polgármester azonban már elismerte: a problémás vásárhelyi lakásbérleti szerződések jelentős része az elmúlt egy-két évből való. Az mindenesetre nem világos, hogy ez a helyzet hogyan alakulhatott ki.

A dolog azért is érdekes, mert az előző városvezetés egy rendelettel olyan gyakorlatot alakított ki, hogy minden önkormányzati lakásbérlővel csak hat hónapra kötöttek szerződést, amit akkor hosszabbítottak meg, ha az érintett lakó nem tartozott a városnak, illetve a közüzemeknek. A Vásárhely24.com azt írta: ezt a gyakorlatot Márki-Zay Péter is helyesnek tartotta, így érthetetlen, hogy az elmúlt közel két és fél évben miért nem tartották ezt be, hiszen az összes szerződést ez idő alatt többször is át kellett volna vizsgálni. Az erre irányuló újságírói kérdésre a polgármester azt mondta: megvizsgálták és nem hosszabbították meg a problémás szerződéseket. A lakók viszont a lakásokban maradtak, ez tehát azt jelenti, hogy a Márki-Zay vezette önkormányzat az elmúlt években 104 család bérleti díját, rezsijét fizethette.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.